Noaptea ca hoții 2.0: reacții despre cum se scapă politicienii de închisoare

Noaptea ca hoții 2.0: reacții despre cum se scapă politicienii de închisoare
Sursa foto: Ar putea fi o glumă, dar nu e. „Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”, a spus pe 18 iunie Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, la dezbaterea pe codul de procedură penală.

Parlamentarii au adoptat noul cod de procedură penală. Toată lumea a protestat față de aceste măsuri și a spus că nu vrea așa ceva, dar deputații și senatorii PSD și ALDE au făcut tot ce au vrut. Pe internet, românii s-au revoltat.

Codul de procedură penală a trecut de Camera Deputaților și a fost adoptat pe 18 iunie, după ora 22. După ce a primit 175 de voturi „pentru” și doar 78 de voturi „contra” (pentru că din cei 108 membri ai opoziției, doar 78 au fost prezenți), Codul a primit avizul din partea Comisiei Iordache.

Legea urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Mai exact, a fost întrunită o comisie parlamentară specială pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei și au înaintat amendamente la proiectul de lege privind Codul de procedură penală.

Printe aceste amendamente se numără texte greoaie, pe care doar specialiștii juridici le pot înțelege pe deplin, dar pot fi simplificate, astfel încât să înțelegem și noi cât de mult  ar putea ajuta corupția aceste schimbări de nunață legislativă. De exemplu, primul amendament stabilește că absenţa nejustificată a avocatului nu poate să atragă consecinţe juridice în privinţa inculpatului.

Un alt amendament stipulează că instanța nu poate declara vinovat un inculpat pentru anumite infracțiuni, decât dacă face referire la toate probele evaluate.

Chiar dacă nu toți știu despre ce este vorba cu acest cod de procedură penală, opinia publică a românilor s-a inflamat pe internet și au scris tot felul de comentarii pline de revoltă față de măsura luată de Parlament.

Dezgust total pentru toți politicienii

După aproape 30 de ani de speranțe deșarte și promisiuni încălcate, o bună parte dintre români s-a săturat de partidele care par să semene între ele, indiferent de culoare. Unii sunt de părere că România „se prăbușește” și imperiul hoților se ridică.

Țara unde „infractorii își fac cod penal”

În ochii românilor (cei care nu sunt plătiți să creadă altfel), PSD a ajuns simbolul corupției și al infractorilor, mai mult sau mai puțin întemeiat. Totul se datorează liderilor acestui partid care l-au scindat și care au avut mereu probleme cu legea. Anumiți PSD-iști cred însă că legea are ceva cu ei, așa că mai bine o schimbă. Românii reacționează pe măsură.

„Așa nu se mai poate”

Astfel de măsuri pot da naștere radicalismului. Când clasa politică devine anti-democratică, adică nu respectă opiniile tuturor cetățenilor și să ia o decizie de compromis, cei nemulțumiți pot să devină violenți. Un ajungem atunci? La represiune polițienească? Unii români militează pentru o nouă revoluție, dar în ziua de azi cu greu mai poți lua în serios pe cineva.

La pușcărie cu „putorile corupte”

Cam asta vor tot mai mulți români, dacă te apuci să citești comentariile lor de pe rețelele sociale. În viziunea lor, cine vrea să schimbe legea, este corupt și hoț și trebuie arestat și băgat la pușcărie. Guvernanții se joacă cu focul, uită cu cât de mult radicalism a fost înveninat acest popor timp de 45 de ani.

Unii se gândesc la hoți, alții la concediu

În general, am dat numai de comentarii pesimiste pe Facebook cu privire la modificarea Codului de procedură penală. Mulți români se arată temători, că urmează supremația hoților și violatorilor în România, un scenariu apocaliptic ca în Terminator, numai că, în loc de roboți ucigași, sunt infractori. Alții, însă, se gândesc la concediu, doar e vară.

Desigur că nu puteau lipsi și injuriile

Puteau să lipsească insultele și injuriile după o asyfel de decizie? Mulți se dau deja experți în domeniul juridic și știu de pe acum că urmează să fim buzunăriți și violați în plină zi, dar nici n-ai putea să te gândești la altceva când vezi că ai votat să te conducă niște persoane dubioase, cu o cultură politică îndoielnică și cu ceva dosare penale pe la DNA.

Nici fiul lui Tudorel Toader n-a scăpat netaxat

Nici știrea despre accidentul de mașină avut de fiul lui Tudorel Toader nu i-a sensibilizat pe români. Băiatul ar fi fost responsabil pentru producerea accidentului, iar fata care se afla lângă el a fost rănită.

[readmore]

Fiul ministrului Justiției nu era băut în momentul accidentului, dar se pare că a ațipit în timp ce conducea și a pierdut controlul volanului. Atât le-a trebuit românilor, și așa enervați de modul în care suntem ignorați de acești legiuitori.

Citește și: