Codul de procedura penala, adoptat: ”România este un rai al infractorilor”

Codul de procedura penala, adoptat: ”România este un rai al infractorilor

România are un nou cod de procedură penală. Acesta a fost adoptat în această seară în Camera Deputaților cu câteva minute înainte de ora 22:00. Codul de procedură penală a fost adoptat cu 175 de voturi pentru, 78 împotrivă și o abținere.

Protestele de la finele anului trecut din întreaga țară au fost cauzate de o serie de modificări aduse Codului penal printr-un proiect de lege al membrilor PSD. Mulți au crezut că eforturile câtorva sute de mii de români de a ieși la protest se vor reflecta în anularea unui Cod de procedură penală care avantajează infractorii într-un mod vădit. În realitate, a fost vorba doar de o simplă amânare, iar după aproximativ șase luni, Codul penal propus de social democrați are toate șansele să intre în vigoare.

Înainte să ajungă în Camera Deputaților, cu rol de cameră decizională, noul cod penal a trecut printr-o dezbatere rapidă în cadrul comisiei speciale conduse de Florin Iordache. Acel eveniment s-a petrecut în prima parte a zilei de azi, 18 iunie 2018. Nu a trecut mult timp până când o variantă fără nici un fel de modificării a legii propuse de PSD a ajuns în Camera Deputaților pentru a fi subiectul unor dezbateri aprinse, pe parcursul mai multor ore. Votul final a fost la ora 21:57.

După ce a fost aprobat de Camera Deputaților, codul de procedură penală urmează să ajungă pe biroul președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgat. Pe de altă parte, oficialii grupurilor PNL și USR din Parlament au anunțat că vor ataca legalitatea noii legi la Curtea Constituțională. alegeri prezidențiale 1

Codul penal al României, modificat: care sunt schimbările îngrijorătoare

După cum s-a vâzut și la protestele de anul trecut, schimbările aduse Codului de procedură penală al României sunt îngrijorătoare. O parte dintre ele le voi itera mai jos:

  • revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces
  • termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunțate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare.
  • pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: dacă suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe)
  • instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi
  • dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public „prevăzut de lege”
  • convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală
  • durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reușesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat
  • denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă
  • audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore
  • se elimină camera preliminară (prin modificări operate la Legea 304 pentru punere în acord)

Noul cod de procedură penală: cine s-a opus

Proiectoul de lege pentru schimbarea codului penal a fost adoptat cu 175 de voturi pentru, 78 împotrivă și o singură abținere. În mare parte, decizia a fost luată de deputații PSD-ALDE și UDMR. În minoritate, opoziția a fost formată din membrii USR, PNL și PMP.

După vot, foarte mulți deputați ai opoziției și-au exprimat disprețul pentru rezultatele dezamăgitoare. „De astăzi, pedofilii, criminalii filmați cu telefonul mobil vor scăpa dacă nu vor fi alte probe! De astăzi, România este un rai al infractorilor!” Acestea au fost cuvintele lui Dan Barna de la USR la scurt timp după aflarea rezultatelor de la vot. Cei care sunt curioși și vor să citească întregul proiect de lege care a trecut prin ”Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției”, pot parcurge PDF-ul disponibil la această adresă.