Prima rețea 5G ar putea fi lansată în 2018

Prima rețea 5G ar putea fi lansată în 2018

Cursa către o rețea 5G funcțională continuă, iar unul dintre marii operatori telecom ar putea avea una funcțională chiar anul acesta.

Recent, noi progrese au fost făcute în domeniul rețelelor 5G, astfel că standardele NR au fost aprobate. Membrii 3GPP – 3rd Generation Partnership Project au aprobat oficial specificațiile hardware pentru noile standarde NSA NR – Non-Standalone 5G New Radio. Specificațiile au fost confirmate în cadrul unei întruniri a grupului 3GPP la Lisabona, în Portugalia.

Pe fondul acestui progres, operatorii pot începe să lucreze la rețele mobile 5G, care să se încadreze în standardele impuse. Unii dintre primii care intră în această cursă sunt americanii de la AT&T. Într-un comunicat de presă dat publicității, operatorul telecom anunță că 12 orașe din State vor beneficia de implementarea noii rețele. Nu au fost specificate numele orașelor și nici tipurile de dispozitive care vor beneficia primele de upgrade-ul către noul tip de rețea.

Între timp, Melissa Arnoldi, președinte al departamentului Technology and Operations al AT&T, susține că ”5G va schimba modul în care trăim, lucrăm și în care ne distrăm. Ne mișcăm rapid pentru a lansa primele rețele 5G anul acesta și pentru a deschide orizonturile conectivității viitorului, atât pentru consumatorii de rând, cât și pentru companii. Cu viteze mai mari și latență minimă, 5G va oferi și îmbunătăți experiențe de realitate virtuală, de mașini autonome, de videoclipuri 4K imersive și nu numai”.

Cei de la AT&T vor lansa o rețea diferită față de actualele ”5G Evolution”, care sunt doar o variantă îmbunătățită de 4G LTE. Rețeaua curentă este disponibilă în 23 de zone metropolitane, dar operatorul promite să o lanseze în alte sute de orașe. Cu toate că operatorul este ultimul dintre giganții americani care își anunță planurile pentru o astfel de rețea, ar putea fi primul care o pune în practică.

Verizon speră să aducă 5G în cinci orașe până la finele anului, în timp ce Sprint țintește către 2019. Pe de altă parte, cei de la T-Mobile vor să ofere acoperire națională în 2020, cu o lansare limitată anul viitor.

Etichete: