Primele specificații wireless 5G au fost aprobate

Primele specificații wireless 5G au fost aprobate

Tehnologia 5G e din ce în ce mai aproape de realitate, iar acum avem parte de un nou progres din această direcție.

Standardul 5G ar trebui să devină disponibil pentru publicul larg în următorii doi ani, însă până atunci mai sunt o mulțime de lucruri de pus la punct.

Un pas important a fost făcut recent, astfel că suntem mai aproape de realizarea rețelelor de generație următoare. Membrii 3GPP – 3rd Generation Partnership Project au aprobat oficial specificațiile hardware pentru noile standarde NSA NR – Non-Standalone 5G New Radio.

Specificațiile au fost confirmate în cadrul unei întruniri a grupului 3Gpp la Lisabona, în Portugalia. De asemenea, pe pagina de Twitter a grupului a fost postat și un anunț cu privire la specificațiile wireless HSA 5G. Acestea oferă compatibilitate completă în spectrul îngust, mediu și larg, cuprins între 1 GHz și 50 GHz. Specificațiile complete vor apărea în curând și pe siteul oficial al grupului.

Noul progres aduce vești bune pentru producătorii de hardware pentru telefoane mobile și nu numai. Marile companii, cum ar fi Qualcomm sau Intel, dar și altele angrenate în această competiție, pot începe să dezvolte produse și componente 5G, în funcție de noile standarde aprobate.

În noiembrie, Qualcomm, ZTE și China Mobile au anunțat că au efectuat cu succes un prim test al unui sistem 5G NR end-to-end, interoperabil. Acesta funcționa deja cu standardele care erau în lucru la grupul 3GPP.

Avem de-a face cu un pas important în direcția lansării de rețele și telefoane compatibile cu noul standard, iar munca celor de la 3GPP este departe de a se fi terminat. Aceștia vor trebui să aprobe și specificațiile Standalone 5G, iar asta ar trebui să se întâmple în jurul lui iunie 2018.

Citește și: