Ce poți să pătești dacă stai prea mult timp pe internet

Ce poți să pătești dacă stai prea mult timp pe internet
Sursa foto: Huffington Post

Se pare că timpul excesiv petrecut pe internet, mai ales pe rețelele sociale, poate conduce la deficit de atenție și hiperactivitate – cu alte cuvinte, la ADHD.

Cercetătorii din California au folosit un chestionar din 2015 pentru a evalua obiceiurile și comportamentele din online a mai bine de 2.500 de adolescenți, cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani, pe parcursul a doi ani. La începutul studiului, niciunul din studenți nu a prezentat simptome de ADHD , conform criteriilor expuse în Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

Peste câteva luni, acest lucru s-a schimbat pentru unii din ei.

Oamenii care suferă de ADHD se concentrează greu. Mintea lor poate fi ori absorbită complet într-o sarcină anume, ori să rătăcească printre mici distrageri. Din ce în ce mai mulți adulți și copii ajung să sufere de ADHD, iar unul din motive ar putea fi modul în care digerăm produsele media.

Dacă până acum, studiile corelau ADHD-ul cu media tradiționale, precum televiziunea și jocurile video, cercetarea de față este printre primele care analizează conexiunea dintre media digitale și riscul de apariție a ADHD-ului, conform psihologului Adam Leventhal, de la University of Southern California.

Mai bine de jumătate din adolescenții care au luat parte la studiu au spus că verifică rețelele de social media de mai multe ori pe zi. Alte activități ale lor includeau trimiterea de mesaje, vizualizarea de videoclipuri și ascultarea de muzică în mediul online.

Ulterior, adolescenții au început să dea dovadă de simptome de ADHD la măsurătorile care avea loc din 6 în 6 luni. Cercetătorii au găsit o corelație între consumul intens de media și aceste simptome. Acest lucru nu înseamnă că social media era de vină în mod direct pentru simptome, și nici că adolescenții din studiu sufereau cu adevărat de ADHD.

Totuși, dificultatea în a organiza și îndeplini sarcini este o problemă, oricum am privi lucrurile. Dacă social media joacă un rol în asta, merită să știm acest lucru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: