„Porumbeii” sunt cea mai nouă metodă de spionaj chinezesc

„Porumbeii” sunt cea mai nouă metodă de spionaj chinezesc

Chinezii sunt deja spionați la scară largă, iar lucrurile nu par să fie mai bune în viitor, având în vedere noua invenție a autorităților.

Dacă vei merge în China, atunci când vei vedea păsări care trec în zbor pe deasupra ta, gândește-te că s-ar putea să fie mai mult de atât. În ultimii ani, mai bine de 30 de agenții militare și guvernamentale chineze au început să camufleze drone sub forma unor păsări. Acestea sunt folosite să monitorizeze cetățenii în cel puțin cinci provincii ale țării.

Programul este cunoscut ca „dove” sau „porumbel” și este coordonat de Song Bifeng, profesor la Northwestern Polytechnical Unviersity din Xi’an. Song a lucrat și la proiectul Chengdu J-20, avion chinezesc de vânătoare invizibil, de a cincea generație.

china drone porumbei

Dronele-porumbel imită aripile unei păsări reale cu ajutorul unor tije acționate de un motor electric. Fiecare dronă are o cameră video de înaltă definiție, o antenă GPS, sisteme de control al zborului și capacitatea de comunicare prin satelit.

Deși proiectul funcționează încă la „scară redusă”, conform lui Yang Wenqing, membru în echipa lui Song, cercetătorii sunt de părere că tehnologia are un potențial ridicat de folosire și la scară mai mare. Aceasta are câteva avantaje unice care pot îndeplini cereri pentru drone atât în sectoarele militare, cât și civile.

Porumbeii-dronă sunt doar una dintre multele metode de spionaj pe care le au la îndemână autoritățile din China. Recunoașterea facială, milioane de camere video, inteligența artificială și ochelarii inteligenți pentru polițiști sunt doar unele dintre tehnologiile folosite de stat pentru a-i monitoriza pe cei 1,4 miliarde de cetățeni.

Unul dintre scopurile acestui spionaj este ca, într-o bună zi, fiecare dintre cetățeni să obțină un scor, care le va permite sau nu să întreprindă diverse acțiuni.

Citește și: