29 mart. 2018 | 11:38

Sistemul care scanează întreaga populație a lumii în 2 secunde

ACTUALITATE
Sistemul care scanează întreaga populație a lumii în 2 secunde

Chinezii lucrau de ceva vreme la un sistem de recunoaștere facială pentru populația țării, iar acesta a ajuns să fie mai puternic ca niciodată.

Sistemul de recunoaștere facială pe care l-au creat chinezii este o parte din Skynet – iar aici nu vorbim despre rețeaua ficțională din filmele Terminator. În China, Skynet este sistemul de monitorizare desfășurat de-a lungul și de-a latul țării; prin intermediul acestuia, este încurajată folosirea de camere de supraveghere, dar și performanțele acestora sunt sporite. Sistemul a luat ființă în 2005 și de atunci este îmbunătățit continuu.

În prezent, China a reușit să implementeze tehnologia de recunoaștere facială în 16 regiuni din țară. Conform informațiilor disponibile, sistemul este capabil să scaneze întreaga populație a Chinei, de 1,4 miliarde de oameni, în doar o secundă. Populația întregii planete poate fi scanată în aproximativ 2 secunde.

Până acum, China a instalat nu mai puțin de 170 de milioane de camere de supraveghere și vrea ca numărul să ajungă la 570 de milioane până în 2020. Asta înseamnă că, în medie, fiecare cameră va supraveghea aproximativ 2-3 oameni.

În ultimii doi ani, folosirea din ce în ce mai frecventă a tehnologiilor de recunoaștere facială a ajutat la arestarea a 2.000 de persoane. Datorită acestui sistem de supraveghere ultra-rapid, poliția poate să urmărească mișcările suspecților, să găsească persoane dispărute, dar chiar să și prevină fapte ilegale.

Dezvoltatorii sistemului spun că acesta are o rată de precizie de 99,8% și că funcționează indiferent de unghiul de filmare sau de condițiile de iluminare.

China vrea să fie un lider în ceea ce privește industria inteligenței artificiale, iar recunoașterea facială e doar o mică parte din întregul sistem. Ca dovadă a scopului chinezilor este numărul de brevete de inteligență artificială înregistrate; în 2017, China a înregistrat de cinci ori mai multe decât SUA. Astfel, statul a reușit să obțină și mai multe investiții decât SUA, în platforma internațională de AI.