21 iul. 2018 | 11:00

Ce fruct ar putea să îți reducă simțitor riscul de a orbi

ACTUALITATE
Ce fruct ar putea să îți reducă simțitor riscul de a orbi
AOZ-HD

Știm cu toții că portocalele sunt renumite pentru doza de vitamina C pe care o oferă, dar cercetătorii cred acum că ele ar putea să reducă riscul de degenerare maculară și, implicit, de a orbi.

Majoritatea oamenilor petrec ore întregi în fața ecranelor cu lumină albastră ale telefoanelor, tabletelor și laptop-urilor zilnic, fie la muncă, fie acasă. În timp, acest lucru poate să conducă la degenerarea maculară și la orbire. O nouă cercetare arată că, dacă mănânci o singură portocală pe zi, riscul degenerării maculare scade cu 60%.

Cercetarea a fost făcută de savanții australieni de la Westmead Institute for Medical Research. Aceștia au analizat datele a peste 2,800 de participanți, cu vârste mai mari de 49 de ani, pe o durată de 15 ani, precum și datele studiului Blue Mountains Eye Study, din 1992.

Au fost luați în considerare factori precum obiceiurile de viață și bolile participanților. Dintre aceștia din urmă, cei care mâncau cel puțin o portocală pe zi au prezentat un risc mai mic de degenerare maculară.

Se pare că flavonoizii din portocale și morcovi sunt foarte utili pentru îmbunătățirea sănătății ochilor. Autorul studiului, Bamini Gopinath de la Universitatea din Sydney, a explicat că cercetarea de față nu urmărește beneficiile vitaminelor A, C și E pentru sănătatea ochilor (cum au făcut-o altele dinaintea sa), ci pe acțiunea flavonoizilor mai sus menționați.

Acești compuși sunt niște antioxidanți care se găsesc în aproape toate fructele și legumele și care au proprietăți anti-inflamatoare asupra organismului. Deși flavonoizii se găsesc din plin în alimente precum căpșunile și kale, cei din portocale par să aibă îndeosebi un efect pozitiv asupra sănătății ochilor.

Așadar, dacă petreci mult timp în fața ecranelor luminoase, atât la birou, cât și în autobuz sau în intimitatea casei tale, poate că nu ar fi o idee rea să îți faci stocul de portocale.