Poligraful ar putea fi înlocuit de un sistem revoluționar

Poligraful ar putea fi înlocuit de un sistem revoluționar

Cu toate că lumea s-a bazat multă vreme pe poligraf pentru a afla „adevărul”, aceasta nu este cea mai eficientă metodă. Un sistem AI îi face concurență și promite să facă mai mult decât a putut poligraful vreodată.

Probabil știai că poligraful este folosit la scară largă. Mai mult ca sigur ai văzut un show de televiziune ieftin în care acesta era folosit pentru a afla dacă cuplul respectiv s-a înșelat. De asemenea, el este folosit și în timpul interogatoriului la poliție.

Între timp oamenii s-au mai deșteptat și și-au dat seama că nu este eficient, iar asta se întâmplă pentru că poligraful caută schimbări fiziologice (tensiune arterială, puls) în timp ce subiectul este interogat. Dacă ești nervos din orice motiv – chiar dacă ești vinovat sau nu – rezultatul poate fi interpretat greșit.

Aceste controversele legate de poligraf au dat naștere unei noi mașinării care utilizează AI. Potrivit dezvoltatorilor, aceasta poate scana mai multe semne ale minciunii.

Sistemul este numit Avatar și a fost dezvoltat de cercetători de la San Diego State University și University of Arizona. În prezent, sistemul este testat de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, autoritățile din Canda și Uniunea Europeană.

Acesta este folosit la granițe și pune întrebări prin intermediul unui terminal video interactiv. În acest timp, subiectul răspunde la întrebări standard despre arme sau diferite produse.

„Sistemul poate detecta schimbări în ochi, voce, gesturi și postură pentru a determina potențialul risc de minciună”, a declarat Aaron Elkins, profesor la San Diego State. El a mai precizat că sistemul poate să îți spună și când ți-ai încordat degetele de la picioare.

Acronimul Avatar vine de la Agentul Virtual Automat pentru Evaluarea Adevărului în timp real. Cercetătorii au declarat că sistemul are o rată de precizie între 60%, 75% și chiar 80%.

Cu toate că cifrele nu par să impresioneze la prima vedere, tehnologia este binevenită, având în vedere că poligraful este clar depășit de situație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Fast Company