Playboy ar putea schimba presa online globală printr-un proces

Playboy ar putea schimba presa online globală printr-un proces

Printr-un proces intentat împotriva unei publicații online în urmă cu câteva zile, Playboy are mari șanse să cenzureze un număr important de site-uri.

Internetul funcționează pe bază de linkuri. În momentul în care citești o știre sau un articol, este foarte probabil ca acel material să includă o serie de linkuri către surse externe. Așa a fost din totdeauna, iar dacă vrei să atragi atenția asupra unui conținut care nu ar trebui să fie online, nu este exclus să incorporezi un link către acel site pentru a-ți întări argumentul. În principiu, mecanismul prin care sunt create legături între site-uri variază de la o publicație la alta, dar niciodată nu au fost înregistrate procese din cauza unor linkuri.

Playboy încearcă să creeze un precedent foarte periculos în Statele Unite printr-un proces intentat împotriva publicației Boing Boing. Blogul este acuzat de încălcarea drepturilor de autor după ce a inclus într-un articol un link către o galerie foto de pe Imgur și un al doilea link spre un clip de pe YouTube cu fiecare Playmate. Este important de reținut că Boing Boing nu a făcut decât să raporteze existența acelor baze de date, neîncercând să profite de pe urma lor.

În mod tradițional, dacă o instituție precum Playboy sau HBO se confruntă cu o astfel de situație, dă în judecată gazda conținutului piratat sau ilegal. Eventual, notifică publicația care a mediatizat situația să elimine linkurile directe către conținutul fără drepturi de autor. Playboy a sărit peste aceste etape și a dat în judecată Boing Boing.

Dacă procesul intentat într-un tribunal din California va fi câștigat de publicația fondată de Hugh Hefner, implicațiile sunt majore pentru orice site care a incorporat linkuri către conținutul altor persoane. Cu alte cuvinte, orice site, blog, agenție de presă sau postare pe Facebook ar trebui regândită. Conform celor de Boing Boing, este evident că, prin acest proces, Playboy nu caută să-și protejeze proprietatea intelectuală, ci vrea să schimbe sistemul legal pentru a desființa organizațiile de presă inconfortabile.

Citește și: