Hugh Hefner a murit. Ce ar trebui să știi, pe scurt, despre fondatorul Playboy

Hugh Hefner a murit. Ce ar trebui să știi, pe scurt, despre fondatorul Playboy

Hugh Hefner a murit la 91 de ani și a lăsat în urmă un imperiu: Playboy, o legendă a presei și publicația care a creat vedete și a distrus tabuuri.

Hugh Hefner (născut pe 9 aprilie 1926 în Illinois) a fondat Playboy și, orice ai crede despre publicație, a fost întâi rampă de lansare pentru o mulțime de vedete și apoi o declarație de război contra tabuurilor și preconcepțiilor. Desigur, are și latura mai „întunecată” a exploatării sexualității, dar nimic nu poate fi perfect pe lume. Hugh Hefner a murit la 91 de ani în Playboy Mansion.

Playboy a apărut în 1953, când Statele Unite ale Americii erau departe de a renunța la preconcepții și stereotipuri. Hefner a publicat primul număr Playboy cu fotografii nud cu Marilyn Monroe. Publicația Playboy a fost gândită pentru bărbați, dar combina imaginile nud cu articole și interviuri. Era, totodată, un debut pe o nișă, care a ajuns să fie un imperiu pentru Hefner și să ducă la apariția multor titluri americane și nu numai.

În anii ’70, revista avea peste şapte milioane de cititori şi inspirase imitaţii mai îndrăzneţe, precum Penthouse sau Hustler. Unele reviste concurente au mers mai mult pe sexualitate, în timp ce altele au încercat tangențial rețeta Playboy. Totuși, la renumele local și internațional al publicației n-au ajuns prea multe.

Desigur, ai putea spune că în 2017 nu mai e nevoie de așa ceva, că pornografia e peste tot și, până la urmă, Playboy (sau altele similare) a fost și o alegere a bărbaților singuri, într-un sertar. Așa și-au spus și șefii publicației când, pentru câteva luni, de la mijlocul lui 2016 până la începutul lui 2017, au experimentat cu o variantă în care nuditatea era evitată. Brandul este, totuși, altfel, așa că au revenit.

Povestea în presă a lui Hugh Hefner începe în anii ’50, când lucra la Esquire drept copywriter. A plecat în ianuarie 1952, după ce i-a fost refuzată o mărire de salariu cu cinci dolari. În 1953, a luat un credit ipotecar, a strâns 8.000 de dolari de la 45 de investitori și 1.000 de dolari de la mama lui și a lansat Playboy. Prima ediție (decembrie 1953), cu Marilyn Monroe pe copertă și fotografii nud realizate în 1949, s-a vândut peste 50.000 de exemplare.

Citește și: