Planeta uriașă cu un câmp magnetic pe măsură i-a surprins pe astronomi

Planeta uriașă cu un câmp magnetic pe măsură i-a surprins pe astronomi

O planetă aflată la 20 de ani lumină de Pământ uimește astronomii cu câmpul său magnetic incredibil de puternic. Obiectul ceresc a fost descoperit prima dată în 2016, dar acum astronomii ne dezvăluie mai multe detalii despre planeta bizară.

Oamenii de știință au găsit dovezi ale unei mase planetare uriașe, în afara sistemului nostru solar, care pare să călătorească singură prin spațiu, fără să aibă vreo stea.

Cercetătorii au denumit planeta SIMP J01365663 + 0933473. Aceasta a fost descoperită pentru prima dată în 2016, cu ajutorul radiotelescopului Very Large Array (VLA) din New Mexico.

Oficiali NASA au declarat că planeta ar avea un câmp magnetic de 200 de ori mai puternic decât cel al lui Jupiter, care, la rândul său, este între 16 și 54 de ori mai puternic decât cel al Pământului. Deocamdată savanții nu știu cum obiectul ceresc poate menține un câmp magnetic atât de puternic sau cum reușește să genereze aurore spectaculoase.

„Acest obiect este interesant deoarece studierea mecanismelor sale magnetice ne poate oferi noi perspective despre cum același tip de mecanisme funcționează pe alte planete din afara sistemului nostru solar”, a declarat autorul principal al lucrării, Melodie Kao, care este astrofizician la Universitatea de stat din Arizona.

Câmpul magnetic al planetei nu este singurul lucru bizar legat de aceasta. Inițial, planeta a fost confundată cu o pitică cenușie. Melodie Kao a explicat că obiectul ceresc se află la granița dintre o planetă și o pitică cenușie. Iar acest lucru este de înțeles, având în vedere că o pitică cenușie este greu de definit – este mai mare decât o planetă, dar mai mică decât o stea.

Această linie fină încă este dezbătută de cercetători, care momentan consideră că planeta are o masă de 13 ori mai mare decât cea a lui Jupiter.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Space.com