25 oct. 2018 | 17:43

De ce persoanele înalte au un risc mai mare de a dezvolta cancer

ACTUALITATE
De ce persoanele înalte au un risc mai mare de a dezvolta cancer
sciencemag.org

Cancerul este boala a cărui „tratament universal” întârzie să apară, lucru cauzat de complexitatea acesteia și înmulțirea incontrolabilă a celulelor.

Din păcate, cercetătorii nu înțeleg pe deplin boala, însă un nou studiu subliniază o nouă categorie de persoane care ar putea avea un risc mai mare în dezvoltarea cancerului. Publicată în jurnalul „Proceedings of the Royal Society B”, lucrarea savanților de la Universitatea din California, Riverside susține că persoanele înalte pot avea mai multe șanse să dezvolte maladia mortală.

Cercetarea a implicat mai mult de un milion de persoane din Statele Unite, Europa și Coreea de Sud. Principalul argument al acestora este că persoanele înalte au un risc mai crescut de cancer pentru că au mai multe celule.

În cadrul studiului, profesorul Leonard Nunney și colegii săi au prezis că o creștere cu 10 centimetri peste medie ar corespunde cu un risc cu 13% mai mare de cancer la femei și unul cu 11% mai mare la bărbați.

„Dacă e să compari un băiat de 1.50 cu un jucător de baschet care are aproape 2 metri înălțime, atunci acel jucător are mai multe șanse să dezvolte cancer„, a declarat Nunney.

E clar că nu ai ce să faci cu privire la înălțimea ta, dar cercetătorii îi sfătuiesc pe cei mai înalți să fie conștienți de acest risc și dacă au orice fel de îngrijorare, să se ducă la medic.

Din cele 23 de cancere studiare, 18 numărau înălțimea printre factori. „Nu contează dacă înălțimea ta e determinată de o dietă mai bună sau de moștenirea genetică… este pur și simplu un număr de celule care face asta să se întâmple”, au mai explicat cercetătorii.

Pe aceeași logică, persoanele înalte au un risc crescut de melanom, de exemplu, deoarece mai multă piele înseamnă rate mai mari de diviziune a celulelor.

Totuși, există și oamenii de știință care nu sunt de acord cu afirmațiile de mai sus. Spre exemplu, savanți de la centrul de cercetare Georgia Hill din Marea Britanie susțin că riscul este foarte mic și că există o mulțime de lucruri pe care poți să le faci pentru a-l reduce, cum ar fi renunțarea la fumat și păstrarea unei greutăți recomandate.