18 oct. 2018 | 17:40

Experimentul românesc cu telefonul care dă cancer – cutremurător, dar atât

ACTUALITATE
Experimentul românesc cu telefonul care dă cancer - cutremurător, dar atât
Colaj de Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

O elevă din România a testat un mit: telefonul îți dă cancer? Cum n-a avut acces la cobai, a expus niște grâu la radiații electromagnetice. Dezvăluirile sunt cutremurătoare, dar ce facem cu ele?

Luciana Lăpuşneanu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe M. Murgoci” din Brăila. Ea a ajuns în atenția publicului, și a noastră, odată cu un portret publicat de Adevărul despre câteva studii de laborator. A realizat și câteva analize microscopice ca să demonstreze că folosirea constantă a telefonului mobil poate provoca probleme serioase de sănătate – da, până la cancer.

Subiectul telefonului care dă cancer este spinos, imens și nelipsit de teorii, experimente, studii și presupuneri. Este, totodată, îmbucurător că e în atenția românilor interesați de știință și cercetare.

Luciana și-a derulat munca de cercetare la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Brăila. Ea a făcut experimentul pe grâu și a observat ce schimbări pot aduce radiațiile electrogmanetice – din telefoane, routere wireless, cuptoare cu microunde și alte dispozitive electronice similare.

Ce a descoperit românca despre telefoane și cancer

test radiatii telefon router grau

Grâul „wireless” a fost cel expus la radiații. N-arată prea bine, nu?

În cuvintele Lucianei, experimentul pe grâu despre telefoane, radiații și cancer s-a desfășurat astfel: „[…] am pus boabe de grâu în mai multe situaţii diferite, însă toate în aceleaşi condiţii de umiditate şi temperatură. Lotul martor a fost ferit de radiaţii, cel de-al doilea lot a stat lângă un router wireless deshis permanent pe o perioadă de trei săptămâni, iar apa cu care am udat plantele a stat tot lângă router”, a explicat ea pentru Adevărul

„Al treilea lot de grâu a fost udat cu apă încălzită într-un cuptor cu microunde. După 21 de zile, am observat că lotul wireless, cum l-am numit eu, avea un aspect degenerat. Era uscat, faţă de celelalte loturi care erau verzi. Am vrut să duc cercetarea mai departe şi am analizat plantele şi microscopic. Am constatat aceleaşi malformaţii ale plumului şi embrionului de grâu la lotul care a stat lângă rooter”, a completat ea.

Ea nu s-a oprit doar la expunerea grâului la radiații, ci a examinat problemele la microscop. A observat că apa urcă de patru ori mai puţin pe capilarele plantelor expuse decât pe capilarele plantelor ferite.

„Ţesutul nostru cefalic se încălzeşte când vorbim la telefonul mobil şi acest lucru se poate observa uşor în imaginile termografice. Coroborând ceea ce am obţinut din studiul teoretic şi din cel practic, am concluzionat că toate aceste gadgeturi, de la telefoane şi până la laptopuri şi tablete, deci tot ceea ce înseamnă unde şi radiaţii electromagnetice, ne influenţează, din păcate, în mod negativ viaţa”, a adăugat ea.

Influența negativă e cert: stăm lipiți de dispozitive, iar rețelele sociale ne termină timpul cam cum termină un alcoolic sticlele de Săniuța.

„Ca soluţie la această problemă (dependența – n.r.), m-am gândit că putem folosi dozele de aluminiu, pe care le putem tăia, aplatiza şi le putem pune în pereţii apartamentului sau casei unde locuim, pentru a ne izola de radiaţiile electromagnetice. Ar fi de preferat să se procedeze astfel în camerele copiilor, unde să nu fie introduse niciun fel de gadgeturi”, a spus Luciana despre măsurile de prevenție.

Analiza cercetării telefon – cancer de către oameni specializați

eleva test radiatii electromagnetice romania

Cercetarea la microscop a transformărilor.

Publicația care a prezentat proiectul elevei a vorbit și cu un medic de familie. El a dus un pic mai departe raționamentul: „[…] utilizarea timp de o oră, o oră şi jumătate pe zi a telefonului, timp de câteva luni de zile, influenţează negativ celulele nervoase şi astfel se explică [apariția] demenţelor la vârste din ce în ce mai mici”, a explicat Valentin Boldea, medic de familie.

„[…] utilizarea tefonului mobil se pare că ar fi implicată şi în cazurile de infertilitate masculină, mai ales la persoanele care ţin telefonul foarte aproape de zona pelviană. În ultima perioadă s-au înmulţit cancerele testiculare la bărbaţi, influenţate fiind tot de radiaţiile emise de telefonul mobil”, a mai spus Boldea.

După toate aceste detalii, sunt câteva nuanțe. Înainte de toate, este lăudabil că o elevă din România a fost interesată de acest subiect. Ba mai mult, a cercetat și a tras câteva concluzii. Partea a doua e că, chiar și cu „experimentul grâului”, nu putem spune precis, definitiv și irevocabil că telefonul produce cancer.

Acestea sunt datele obținute de Luciana. Este un context în care merită amintită o reținere a altor specialiști: până nu vor fi teste derulate pe oameni, nu vom ști exact cum ne afectează. Șobolanii și grâul, într-o anumită măsură, ne pot da o idee, dar nu una finală și definitivă.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele