Raport despre Kovesi: ce a făcut șefa DNA până a fost revocată

Raport despre Kovesi: ce a făcut șefa DNA până a fost revocată

La scurt timp după ce a fost demisă din funcția de procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a postat luni pe site-ul instituției un raport de activitate pentru cei cinci ani în care s-a aflat la șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Președintele Klaus Iohannis a semnat în dimineața zilei de luni, 9 iulie 2018, un decret pentru demiterea Laurei Codruța Kovesi din poziția de procuror șef al DNA. La scurt timp după publicarea respectivei decizii, pe site-ul Direcției Anticorupție a apărut un raport care te ajută să înțelegi un pic mai bine activitatea lui Kovesi.

În perioada mai 2013 – iulie 2018, sub conducerea lui Kovesi, DNA-ul a condamnat definitiv 37 de demnitari cu diverse poziții în stat. Dintre aceia, nouă au fost miniștri sau foști miniștri, 21 au ocupat poziția de deputați, șase au fost senatori, iar unul dintre ei a fost membru al Parlamentului European.

”Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit în ultimii 5 ani o structură eficientă, pro activă şi care îşi îndeplineşte rolul instituţional de a investiga cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu”, aceasta este concluzia raportului DNA.

În aceeași perioadă de aproximativ cinci ani, numărul rechizitoriilor a crescut constant, la fel și numărul inculpaților care au ajuns în fața unui tribunal. Demnitarii investigații au fost mai mulți ca niciodată, în timp ce numărul măsurilor sigurătorii a explodat. Nu mai puțin de două miliarde de euro au reprezentat valoarea totală a măsurilor impuse de DNA.

[readmore]

Pentru că era inevitabil să existe niște procese care nu s-au reflectat într-o condamnare, aproximativ 10% din dosarele instrumentate de Kovesi s-au finalizat cu achitări. Procentajul este cu mult sub media europeană a unor instituții similare.

„Acest procent dovedeşte că am fost preocupaţi în mod permanent de respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor şi de respectarea garanţiilor procesuale, aplicând legea în mod egal”, se susţine în raport.

Câștigarea încrederii publice a reprezentat o altă victorie importantă pentru DNA, respectiva încredere a fost însă inutilă în fața coaliției de guvernare condusă de Liviu Dragnea.

Laura Codruța Kovesi

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: