Ce se întâmplă cu adevărat în corpul tău când te îndrăgostești

Ce se întâmplă cu adevărat în corpul tău când te îndrăgostești

Dacă ai fost vreodată îndrăgostit, probabil cunoști prea bine senzațiile de fluturi în stomac, de mâini transpirate și de fericire instantanee.

Când te îndrăgostești, zonele din creierul tău responsabile cu plăcerea și recompensele sunt inundate de neurochimicale precum dopamina și oxitocina. Astfel, apar răspunsuri fizice și psihologice pozitive, precum durere fizică mai puțină, senzația de dependeță și dorința mai mare de a face sex cu partenerul tău.

Mai jos vei găsi toate modurile în care corpul tău se schimbă atunci când te simți îndrăgostit.

Ai tensiunea mai scăzută

De obicei, hipertensiunea este ținută sub control cu sport, alimentație sănătoasă și, uneori, medicamente. Totuși, oamenii de știință sunt de părere că dragostea poate ajuta mult în menținerea unei tensiuni sănătoase. Un studiu din 2007 a arătat că oamenii căsătoriți au parte de tensiune mai scăzută și risc mai mic de a face boli cardiovasculare.

Te simți mai stresat sau mai liniștit, în funcție de stadiul relației

La începutul relației, oamenii au tendința să se simtă mai stresați, neștiind dacă sentimentul este reciproc. La începutul relației, nivelul de cortizol, hormonul asociat cu stresul, este mai ridicat, potrivit unui studiu din 2004. Ulterior, nivelul de stres asociat cu relația se domolește.

Devii mai fericit

Când ești îndrăgostit, dopamina te face să te simți mai fericit decât în mod normal. Dopamina este un neurotransmițător care controlează centrul de recompense și cel de plăcere din creier. La vederea persoanei iubite, în creierul oamenilor se activează două zone asociate cu dopamina, iar de aici veselia incurabilă a îndrăgostiților, după cum arată un studiu din 2005.

[readmore]

Simți mai puțină durere

Dragostea pare să aibă proprietăți de reducere a durerii, dacă luăm în considerare rezultatele unui studiu din 2010. Când te uiți la persoana iubită, secțiunile din creier responsabile de procesarea recompenselor se activează, astfel că iubirea devine o distragere care reușește cumva să îți ia mintea de la durere.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: