Pastilele anticoncepționale au un nou efect secundar îngrijorător

Pastilele anticoncepționale au un nou efect secundar îngrijorător

Pastilele anticoncepționale sunt una dintre cele mai populare metode contraceptive utilizate de femei, însă oamenii de știință au descoperit un alt posibil efect secundar al acestora.

Periodic, specialiștii descoperă noi efecte secundare ale controversatelor pastile anticoncepționale, iar acum suntem puși în fața unuia nou. Cercetătorii au identificat o legătură între folosirea anticoncepționalelor și problemele de concentrare.

La jumătate de secol de la inventarea acestora, pilulele contraceptive rămân cel mai popular contraceptiv din țările industriale, cu un procent de 82% dintre femei care au consumat-o la un moment dat în viața lor. Cu toate acestea, studiile recente au adus indicii puternice că toate tipurile de contraceptive hormonale, inclusiv pastilele sunt asociate cu un risc mai mare de depresie și utilizare a antidepresivelor.

Deși acest lucru este îngrijorător și trebuie cercetat în continuare, asta nu înseamnă că orice femeie care ia anticoncepționale va fi deprimată. Milioane de femei utilizează metoda de contracepție fără să dezvolte o astfel de tulburare, deci nu este nevoie ca medicii să înceteze să le mai prescrie.

Însă dacă vrem să le oferim femeilor cea mai sigură metodă de contracepție, este important să știm ce le face pe unele să fie mai vulnerabile către depresie. Noi cercetări indică faptul că lipsa de concentrare și gândurile incontrolabile ar putea fi unii dintre factori.

Studiul actual a comparat natura și frecvența lipsei de concentrare oferind chestionare către 28 de femei sănătoase care luau pastile anticoncepționale, 14 femei care nu-și administrau pastile și 29 de bărbați.

Toți participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, iar femeile care utilizau antidepresive sau aveau un diagnostic psihiatric nu au fost incluse în cercetare. Femeile au raportat o lipsă de concentrare mai mare decât bărbații, lucru care nu este datorat diferențelor de sex. În schimb, tendința a fost înregistrată predominant în cazul femeilor care utilizau contraceptive orale.

Studiul sugerează că femeile care utilizează pastile contraceptive tind să aibă un control mai redus asupra atenției și au probleme de concentrare când vine vorba de îndeplinirea unor sarcini.

Citește și: