10 mai 2018 | 18:20

Pastila care te scapă de mahmureală ar putea deveni realitate

ACTUALITATE
Pastila care te scapă de mahmureală ar putea deveni realitate

Deși oamenii consumă alcool încă din Epoca de Piatră, nimeni nu și-a dat încă seama cum să scape de starea de mahmureală.

Alcoolul este vinovatul principal pentru morțile persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Cei care abuzează de substanță se expun unei suite largi de probleme de sănătate, printre care se numără bolile cardiovasculare și cancerul de ficat.

În prezent, tratamentele pentru combaterea consumului excesiv de alcool se bazează în principal pe capacitatea enzimelor din corpul uman de a descompune substanța.

Profesorul de inginerie chimică Yunfeng Lu de la University of California din Los Angeles a decis să creeze un medicament care să le permită oamenilor să se bucure de o seară cu vin și cocktail-uri fără mahmureala iminentă. De asemenea, medicamentul ar putea salva viețile celor care se luptă cu consumul excesiv de alcool.

Lu a creat niște capsule umplute cu enzime naturale, care se găsesc de obicei în celulele ficatului și care ajută corpul să proceseze alcoolul mai rapid. Alături de profesorul Cheng Ji, expert în bolile hepatice la Keck School of Medicine de la University of Southern California și de absolventul Duo Xu, Lu a creat o pastilă anti-mahmureală pe care a testat-o pe șoareci.

Deși enzimele folosite în pastilă nu sunt noi sau revoluționare, partea grea a fost ca cercetătorii să găsească o metodă sigură și eficientă de a le transporta către ficat.

Nanocapsulele create au fost injectate în venele unor șoareci cărora li se administrase în prealabil alcool. Acestea au ajuns apoi la ficat și au servit drept reactoare în miniatură de digerare a alcoolului.

Șoarecii care au primit medicamentul s-au trezit din somn mai rapid decât cei care au fost lăsați în voia mahmurelii. Momentan, cercetătorii fac teste pentru a se asigura că pastilele lor nu declanșează efecte secundare periculoase sau neașteptate. Dacă totul merge bine, testările clinice pe oameni ar putea începe chiar într-un an.

Pastila nu îi va opri pe oameni să fie nesăbuiți și să consume prea mult alcool, dar măcar îi va ajuta să își revină mai ușor după.