De ce un Pământ curat înseamnă o economie mondială mai bună

De ce un Pământ curat înseamnă o economie mondială mai bună
Sursa foto: Thomas Lambert/Unsplash

Când vorbim de schimbarea climatică, ne îngrijorăm – pe bună dreptate – cu privire la sănătatea noastră și a planetei. Problema la care nu ne gândim este impactul asupra economiei.

Profesorii William Nordhaus și Paul Romer au câștigat Premiul Nobel în Economie în 2018 pentru cercetările lor, care arată modul în care schimbarea climatică afectează stabilitatea economică. Cei doi au descoperit că între starea mediului și starea economiei există o legătură strânsă.

Cercetările efectuate de Nordhaus arată că ignorarea încălzirii globale reprezintă un risc mare pentru economia mondială. Economistul laureat cu Nobel în 2007 Eric S. Maskin i-a dat dreptate. „Schimbarea climatică nu este o problemă care se va rezolva singură”, a zis Maskin. „S-au făcut câteva progrese către reducerea emisiilor de carbon. Dar nici pe aproape suficiente… O taxă pe carbon forțează oamenii și companiile să plătească în mod direct pentru dezastrul pe care îl creează”.

Dacă ar fi să așteptăm ca guvernele să acționeze și să combată problema încălzirii globale, ar trece mult prea mult timp – timp pe care planeta nu își permite să îl irosească. Tocmai de aceea, eforturile firmelor private sunt cheia către schimbarea pe termen lung. Mai multe organizații încearcă deja să creeze modele de business sustenabile atât din punct de vedere economic, cât și al sănătății mediului.

Economistul șef de la UBS Global Wealth Management, Paul Donovan, împărtășește părerile lui Maskin. „Am împrumutat resurse de la viitoarele generații pentru a crește standardele de trai de azi”, a explicat Donovan. „Constrângerile de mediu asupra creșterii economice devin din ce în ce mai vizibile – fie că vorbim de puterea destructivă a dezastrelor naturale sau pur și simplu lipsa de resurse. Trebuie să învățăm să facem mai multe cu mai puțin. Asta presupune inovație și productivitate. De asemenea, presupune un climat în care modalitatea existentă de a face lucrurile este pusă la încercare”.

Citește și:
Sursa: Mashable
Etichete: