Actori cu origini românești care au câștigat premii Oscar

Actori cu origini românești care au câștigat premii Oscar

Premiile Oscar au ținut mereu oamenii aproape de filme, dar și de actorii care le-au dat viață. În acest articol vom vorbi despre actorii cu origini românești care au cucerit Hollywood-ul. Câștigători sau doar nominalizați la Oscar, acești actor îți arată cum istoria neagră a alungat talentele din România.

Gala decernării premiilor Oscar din acest an se află la cea de-a 91-a ediție. Cu toate că mai sunt 9 ani până să sărbătorim un secol de filme care și-au lăsat amprenta în industria cinematografică, sunt 90 de ani în care actorii au făcut istorie cu rolurile interpretate.

Deși se spune că Hollywood dă cei mai talentați actori, există câțiva actori cu origini românești care au jucat rolul vieții lor și au câștigat unul dintre mult râvnitele trofee. În același timp, există și actori, tot cu origini românești, care s-au făcut remarcați prin interpretarea lor, care au fost nominalizați, dar care, din păcate, nu au câștigat niciun Oscar.

În orice caz, că nu au pus mâna pe niciun trofeu Oscar nici nu mai contează. Sunt de-ai noștri, sunt cei care au jucat alături de cei mai mari actori ai lumii, sunt cei care s-au remarcat în marea de actori și, odată cu ei, s-a remarcat și România. În plus, și o nominalizare la Oscar este o reușită destul de mare.

Deși nu au crescut în România, poate că nici nu au vizitat țara, acești actori au rădăcini românești, fie de la părinți, fie de la bunici. Majoritatea dintre ei se trag din părinți evrei, care au fugit din România și din țările vecine din cauza istoriei negre.

Natalie Portman, moldoveanca de Oscar

O știi pe Natalie Portman. Toată lumea o știe. Frumoasă, talentată, sigură pe ea și o luptătoare. Ca orice moldoveancă. Da, ceea ce mulți nu știu e că actrița are origini românești. Asta pentru că străbunicii și bunica au fost românce.

Natalie Portman este una dintre cele mai frumoase și apreciate actrițe de la Hollywood, cu o statuetă Oscar câștigată și două nominalizări. Rolul din „Black Swan” i-a adus trofeul pentru cea mai bună actriță, iar cele din „Jackie” și „Closer” i-au adus câte o nominalizare. Pe lângă Oscar, actrița se bucură și de un trofeu BAFTA, unul SAG și două Globuri de Aur.

Portman s-a născut în Ierusalim, sub numele de Natalie Hershlah, fiind singurul copil al unei familii de evrei. Actrița a declarat de multe ori în trecut că bunica ei a fost româncă, iar de la ea a moștenit frumusețea, probabil și tăria de caracter, ținând cont că cea din urmă a sfârșit în lagărul de la Auschwitz.

Dustin Hoffman, un evreu român cu premiu Oscar în palmares

La cei peste 80 de ani pe care îi are, mai mult de jumătate petrecuți în lumina reflectoarelor, Hoffman a adunat câteva premii în palmares. Poate cele mai importante sunt cele două statuete pe care le-a primit la Oscar – pentru „Rain Man” și „Kramer vs. Kramer” – din cele șapte nominalizări. Lângă ele se adaugă trei trofee BAFTA și șase Globuri de Aur. Un adevărat artist.

Unul dintre cei mai mari actori ai lumii, care nu va fi uitat de istorie, și el are origini românești. Hoffman este fiul unei familii de imigranți din Ucraina, Polonia și România. Chiar el a spus-o în cartea „Stars of David„: „sunt un evreu ruso-român!”.

Lauren Bacall, actriță cu origini românești nominalizată la Oscar

Lauren Bacall a avut părinți evrei imigranți, bunicii fiind din Polonia, România și Germania. Bacall nu a câștigat niciun premiu Oscar, deși a fost nominalizată în 1997 pentru rolul din „The Mirror Has Two Faces”. Totuși, ea a iești în evidență prin relațiile pe care le avea, ca președintele JFK, președintele Truman sau Marylin Monroe.

Totodată, este una dintre actrițele pe care Hollywood-ul le va ține minte. Astfel, că, deși nu a copilărit în România și nu a vizitat-o niciodată, ne asociem cumva cu ea. Actrița a murit în urmă cu patru ani, în urma unui atac cerebral, la vârsta de 89 de ani.

Harvey Keitel, actor cu origini românești aproape de Oscar

Pe Keitel îl știi ca actor și producător, dar nu și ca fiul unei familii de emigranți evrei din România și Polonia. Din păcate, cariera actorului și rolurile pe care le-a interpretat de-a lungul anilor nu i-au adus niciun premiu Oscar, doar o nominalizare.

Nominalizarea la Oscar a venit în urma filmului „The Ulysses” și, deși mulți pariau pe el, alții au fost mai buni.

Winona Ryder, actrița cu origini românești, aproape de un Oscar

Winona Ryder ste o altă actriță talentată care va rămâne în istoria cinematografiei și a Oscarurilor, drept dovadă cele două nominalizări. Lungmetrajele cu care s-a remarcat au fost „Little Women” și „The Age of Innocence”, pentru ele primind și două nominalizări la Oscar pentru „cea mai bună actriță în rol principal”. Și ea are rădăcini românești. Bunicii din partea tatălui au fost imigranți evrei din Rusia și România.

În altă ordine de idei, avem și o listă cu filme inspirate de cărți pe care să le vezi. Deși unghiul de abordare pare a fi același, ar trebui să citești cărțile și să vezi filmele, ca să-ți poți da seama care dintre ele sunt mai bune. Știm deja că, de multe ori, cartea bate filmul, însă există și excepții. Le găsești într-un articol dedicat pe PLAYTECH.

Citește și:
Etichete: