11 dec. 2018 | 07:37

Orașul imens care se scufundă încet, sigur și ireversibil în fiecare an

ACTUALITATE
Orașul imens care se scufundă încet, sigur și ireversibil în fiecare an

Cel mai populat oraș din Asia de Vest se scufundă anual mai mult și mai mult, la o rată alarmant de rapidă, iar procesul pare să fie ireversibil.

Este vorba despre orașul Teheran, capitala Iranului, unde locuiesc 15 milioane de oameni. În anumite părți, orașul se scufundă cu mai mult de 25 de centimetri pe an. Cercetătorii de la GFX German Research Centre for Goesciences din Potsdam au descoperit acest lucru cu ajutorul datelor prin satelit adunate între 2003 și 2017.

Tehnica folosită pentru a descoperi schimbările Teheranului se numește Interferometric Synthetic Aperture Radar (InSAR), care poate detecta schimbările subtile din formarea solului. Astfel, oamenii de știință au observat că există trei zone unde pământul se scufundă mai mult de 25 de centimetri pe an. În zonele din apropierea Aeroportului Internațional Teheran, nivelul de scufundare este mai mic, dar considerabil – de cinci centimetri.

De unde această instabilitate însă? În principal, influxul accelerat de oameni și utilizarea excesivă de resurse naturale. „În deceniile recente, creșterea rapidă a populației combinată cu dezvoltarea urbană și industrială au crescut nevoia de provizii de apă în Câmpia Teheranului”, au subliniat autorii în studiu. „Ca un rezultat al epuizării extensive a pânzei freatice, câmpia a avut parte de surparea rapidă a terenului„.

Inginerul Roberto Tomás de la University of Alicante din Spania, care nu a fost implicat în studiu, a zis: „Acestea sunt printre cele mai înalte rate de surpare din lume din prezent”.

Cercetătorii din spatele studiului au mai spus că economia și populația în plină expansiune a Teheranului din anii 1960 a dus la crearea a peste 32.000 de sonde în 2012 pentru a exploata rezervoarele (prin comparație, în 1968 au fost mai puțin de 4.000). În plus, construirea a numeroase baraje din regiune cu gândul de a ajuta agricultura a contribuit la epuizarea rezervoarelor, ducând astfel la un deficit de apă și la surpări extreme.

Autorii studiului au spus că dacă nu se vor lua măsuri pentru a controla exploatarea pânzei freatice, scufundarea Teheranului va continua.