De ce oamenii nu pot avea mai mult de cinci prieteni apropiați

De ce oamenii nu pot avea mai mult de cinci prieteni apropiați

Mulțumită social media, avem senzația că putem avea sute de cunoștințe, dar realitatea este că nu putem avea mai mult de cinci prieteni apropiați în același timp.

Această concluzie a fost trasă în urma unui raport realizat de antropologul Robin Dunbar. Acesta din urmă este omul din spatele conceptului că un om nu poate menține mai mult de 150 de prietenii sociale cu un oarecare grad de stabilitate. Din aceste 150 de prietenii, unele sunt mai profunde și mai apropiate decât altele. Conform cercetărilor lui Dunbar, doar cinci prietenii pot fi cu adevărat mai apropiate.

Ulterior, următorul cerc de prieteni – cel compus din oameni cu care ești cât de cât apropiat – cuprinde în jur de 10 oameni. Următorul cerc, care este și mai puțin apropiat, cuprinde în jur de 35 de oameni. Cel mai îndepărtat cerc este cel de 100 de oameni. Adunate, aceste grupuri ajung la 150 de oameni – iar acela este numărul maxim de cunoștințe sociale pe care le poate menține un om în mod stabil.

Pentru a ajunge la aceste cifre, Dunbar și echipa sa de cercetători au analizat date înregistrate de la 6 miliarde de apeluri telefonice între 35 de milioane de oameni dintr-o țară europeană, din anul 2007. Cu ajutorul algoritmilor, cercetătorii au descoperit modele de repetiție. În cadrul celor două cercuri din mijloc (cel de 10 persoane și cel de 35 de persoane) s-au înregistrat cele mai multe variații. Aceste variații ar putea arăta natura schimbătoare a prieteniilor pe parcursul vieții.

Totuși, datele din 2007 nu luau în considerare puterea pe care rețelele de socializare o au în prezent. Poate că, dacă ar fi reluat, studiul ar arăta niște schimbări în cercurile sociale stabilite de Dunbar. Chiar și așa, ideea că poți avea doar cinci prieteni apropiați în același timp are mult sens. La urma urmei, când îți faci prieteni noi, apare mereu tendința de a-i lăsa în urmă pe cei vechi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: