04 dec. 2018 | 11:58

NVIDIA Titan RTX este cea mai rapidă și scumpă placă video

ACTUALITATE
NVIDIA Titan RTX este cea mai rapidă și scumpă placă video

NVIDIA are deja câțiva ani de când este lider pe piața de plăci video și, cu toate că nu se mai vând la fel de bine, a decis să lanseze Titan RTX, cea mi scumpă și mai rapidă din portofoliu.

Dacă erai în căutarea unei noi plăci video, cu siguranță nu te gândisei să faci o investiție de 2500 de dolari într-una. Din păcate, aceasta este suma pe care NVIDIA o asociază noului său vârf de gamă NVIDIA Titan RTX. După ce a fost subiectul mai multor speculații în ultimele săptămâni, placa video a fost în sfârșit anunțată oficial și nu are nicio șansă de a te dezamăgi.

Nu exagerezi dacă o prezinți ca fiind cea mai recentă bestie din portofoliul NVIDIA. La valoarea astronomică de 2500 de dolari care va depăși probabil 10.000 de lei după conversie, te bucuri de 4608 de nuclee CUDA, 72 de unități Turing RT pentru Ray Tracing și nu mai puțin de 24GB GDDR6 VRAM. În contextul în care nu ai acea cantitatea de memorie RAM pe sistem, este puțin probabil să-ți fie dedicată.

În teorie, este promovată ca viind o placă video pentru consumatori obișnuiți, dar dacă nu faci bani cu ea, este un pic absurd să o achiziționezi doar pentru sesiuni intense de gaming. Nu de alta, dar o placă video NVIDIA RTX 2080 Ti care costă jumătate din această valoare este mai mult decât suficientă pentru a te juca cele mai noi și mai pretențioase titluri la rezoluție 4K.

Dacă ar fi să-i găsești un echivalent rezonabil, ai putea să o pui pe aceeași linie cu NVIDIA Quadro RTX 6000, o placă video dedicată stațiilor grafice de lucru în arhitectură, proiectare și nu numai. Aceea are niște specificații similare, chiar și 24GB VRAM.

În cazul în care banii nu sunt o problemă, cu un Titan RTX NVLink Bridge în valoare de 80 de dolari poți conecta două astfel de plăci video în SLI pentru a dubla cantitatea de memorie RAM disponibilă și pentru a extinde lățimea de bandă până la 100GB/s. Noua placă video NVIDIA Titan RTX va ajunge în magazine înainte de jumătatea acestei luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele