05 iul. 2018 | 18:30

Inteligența artificială care-ți ghicește naționalitatea după scrisul de mână

ACTUALITATE
Inteligența artificială care-ți ghicește naționalitatea după scrisul de mână

Inteligența artificială are numeroase utilizări în numeroase domenii. Un lucru la care nu cred că te așteptai este ca un astfel de sistem să fie folosit pentru a-ți determina naționalitatea. Ei bine, nu numai că este posibil, dar este și destul de eficient.

Cu un algoritm de machine learning, un grup de cercetători a putut să determine dacă o anumită persoană era din următoarele țări: Malaezia, Iran, China, India sau Bangladesh.

Pentru a determina acest lucru, cercetătorii aveau nevoie de o bază de date cu propoziții și cuvinte scrise de persoane din țările menționate mai sus.  Așadar, au creat o bază de date cu propoziții și cuvinte scrise de 100 de perosane din cele cinci țări și apoi au folosit o unealtă numită Cloud of Line Distribution (COLD) pentru a analiza scrisul. Această unealtă a analizat fiecare literă, a măsurat cât de drepte sau de rotunde au fost scrise literele.

Algoritmul a funcționat foarte bine și a determinat naționalitatea scriitorului mai bine decât sistemele existente. Predicțiile sale au fost de două ori mai bune.

De exemplu, chinezii atunci când scriu utilizând aflabetul latin tind să facă literele mai drepte deoarece sunt obișnuiți cu literele chinezești care sunt formate din linii drepte. Pe de altă parte, scriitori din India sau Bangladesh au un scris mai cursiv și fac literele  rotunde.

Perfect, și la ce ar ajuta asta?

Cercetătorii spun că această tehnică de determinare a naționalității bazate pe scris s-ar putea dovedi utilă poliției care ar putea determina cine este un răufăcătorul dintr-o anumită situație analizând scrisul de mână. Acest lucru ar putea funcționa în același fel în care o fac și sistemele de recunoaștere facială din prezent.

Totuși, înainte ca acceastă tehnologie să poată fi folosită, oamenii de știință trebuie să ducă acest experiment la scară largă pentru a putea dovedi că COLD este un sistem cu acuratețe mare.