Nintendo Switch rulează Linux, deși procesul e foarte complicat

Nintendo Switch rulează Linux, deși procesul e foarte complicat

Nintendo Switch este una dintre cele mai atrăgătoare console ale momentului, iar interesul pentru modarea sa este foarte mare din parte hackerilor.

Majoritatea consolelor moderne au la bază configurații destul de apropiate de cele ale unui PC tradițional, chiar dacă vin la pachet cu o serie de protecții pentru a nu putea rula altceva decât jocuri. În cazul celor de la Nintendo, cea mai nouă consolă a lor este construită în jurul unui SoC Nvidia Tegra modificat pentru a genera o performanță mai mare decât a vechilor generații de procesoare din aceeași familie. Asta înseamnă că, în teorie, ar trebui să poți rula Android pe ea sau o distribuție de Linux.

De ce ai vrea să dai atâția bani pe o consolă, doar pentru a rula Linux, e cu totul altă poveste. Important este că unii hackeri își dedică o mare parte din viață acestor proiecte aparent imposibile. În cazul consolei Nintendo Switch, a fost vorba de echipa failOverflow, aceeași care a reușit în trecut să ruleze Linux și aplicații Homebrew pe PlayStation 4.

Revenind însă la cea mai recentă creație Nintendo, aceeași echipă de hackeri pasionați de modding au atins performanța de a transforma un Switch într-o tabletă cu Linux. Demonstrația rezultatului final a fost făcută pe Twitter și, din câteva se pare, profită la maxim de touchscreen, conectivitate Wi-Fi și accelerare 3D. Modder-ul a postat pe Twitter direct de pe Nintendo Switch și a rulat un benchmark pentru a ilustra abilitățile GPU-ului.

Conform spuselor lui FailOverflow, metodologia folosită pentru a rula Linux pe Nintendo Switch profită de o vulnerabilitate în bootrom (liniile de cod executate când vrei să pornești consola apăsând pe buton). Acelea nu țin de firmware și nu pot fi modificate printr-o actualizare de firmware, doar cu un hardware actualizat. Va fi interesant de văzut dacă Nintendo va da în judecată hackerii.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: