17 apr. 2018 | 18:00

Mașina imensă folosită de Rusia comunistă ca să tracteze avioane

ACTUALITATE
Mașina imensă folosită de Rusia comunistă ca să tracteze avioane

În anii ’50, avioanele au început să evolueze, iar aeroporturile au trebuit să se adapteze și să găsească vehicule mai puternice pentru a trage aeronavele. Uniunea Sovietică a găsit soluția de a construi o mașină de remorcare imensă.

Mașina rușilor se numește MAZ – 541 și a fost proiectată ca un înlocuitor pentru tractoarele mari de tip MAZ – 535. Cele din urmă au fost construite pentru a remorca echipamente militare și arme, deci nu neapărat pentru a manevra aeronave mari în jurul aeroportului. Înaintea acestui tip de mașină, aeroporturile foloseau camioane obișnuite.

MAZ – 541 a fost construită în fabrica de automobile din Minsk, Belarus, acolo unde au fost făcute și modelele clasice. Anumite surse susțin că există doar 13 modele, în timp ce altele spun că în plan mai erau încă 10, dar nu au fost niciodată construite.

Designul clasic cu trei locuri constituia o problemă pentru MAZ 541, din punct de vedere al funcționalității. Totuși, vehiculul putea atașa o linie de remorcare mult mai aproape de aeronavă decât tractoarele obișnuite. Acest lucru a ajutat la manevrabilitate. Stilul mașinii îl ajuta, de asemenea, și pe cel de-al doilea șofer să conducă mașina în sens invers.

MAZ – 541 avea un motor V12 diesel cu un rezervor T-43 și 500 cai putere. De asemenea, acesta avea o cutie de viteze cu cinci trepte, dintre care trei pentru marșarier. În ceea ce privește consumul, modelul MAZ – 541 „ardea” 565 de litri la suta de km.

Dimensiunile vehiculului erau impresionante. Acesta avea 7,8 metri lungime, 3,4 metri lățime și o înălțime de 2,8 metri. Acesta avea tracțiune integrală, dar putea să decupleze axul frontal. De asemenea, avea două mărimi de roți. Unii susțin că mașina era folosită pe Aeroportul Internațional Sheremetyevo din apropierea Moscovei pentru a impresiona călătorii străini. Prin urmare, designul sovietic era unul impunător și puternic, fiind unul dintre cele mai mari și ciudate vehicule construite vreodată.