29 apr. 2018 | 11:00

China a creat un Big Brother perfect așa cum visa comunismul

ACTUALITATE
China a creat un Big Brother perfect așa cum visa comunismul

Guvernul din China vrea să dea clasă show-ului Big Brother. Proiectul pare rupt din filmele SF și analizează comportamentul a peste 1,4 miliarde de locuitori chinezi.

Guvernul folosește camere video și recunoașterea facială pentru a colecta date despre cetățeni. În funcție de comportament, aceștia vor primi un fel de „calificativ” sau „credit social”. Cea mai tristă parte este că scorurile înregistrare vor decide dacă chinezii au voie să plece în altă țară sau să dețină o proprietate. Iar lucrurile nu se opresc aici.

Indicii în funcție de care fluctuează scorul sunt subiectivi și aleși după bunul plac al Guvernului. Astfel, calificativul va putea fluctua în funcție de cumpărăturile făcute. De exemplu, cetățenii care vor cumpăra produse fabricate în China vor fi recompensați. În schimb, scorul le-ar putea scădea considerabil dacă își vor lua prea multe jocuri video.

În cazul în care calificativul va fi prea mic, locuitorii vor avea diferite interdicții – nu vor mai putea face un împrumut la bancă și ar putea să-și ia adio de la un internet de mare viteză.

Una dintre companiile care sprijină această inițiativă este Sensetime. Aceasta a pus la dispoziția guvernului chinez camere de supraveghere inteligente, care pot identifica criminali, dar și orice cetățean obișnuit.

Pe lângă asta, polițiști din Beijing au fost văzuți purtând ochelari, care seamănă cu Google Glass și pot recunoaște fețele prin baza națională de date a guvernului. În plus, va exista și un fel de Police Cloud. În el se vor regăsi cazierul, istoricul medical, rezervările de călătorie și comentariile din social media ale fiecărui cetățean, alături de buletinul și poza sa.

Cu alte cuvinte, asta va aduce în China un comunism mai puțin invaziv, dar care știe aproape tot despre cetățeni. Aceștia se tem că guvernul va folosi sistemul pentru a pedepsi oamenii care nu sunt suficient de loiali partidului comunist. Și, până la urmă, frica nu este una neîntemeiată dacă iei în calcul că va fi imposibil să-și modifice scorul.