Documentul de acum trei secole care îți arată cum își petreceau pirații timpul

Documentul de acum trei secole care îți arată cum își petreceau pirații timpul

Un naufragiu de peste 300 de ani a dezvăluit cum își petreceau pirații timpul liber. Aparent, nu se bucurau doar de lucrurile valoroase pe care le furau, ci și de lectură.

Un document descoperit în ”Răzbunarea Reginei Anne”, nava celebrilor pirați Blackbeard, ar putea oferi o perspectivă asupra tipului de lectură pe care îl preferau pirații. Câteva fragmente dintr-un jurnal au fost găsite într-un tun. Descoperirea este cu atât mai remarcabilă, cu cât hârtia supraviețuiește foarte rar naufragiilor, să nu ma  vorbim de anul de acum 300 de ani.

După o analiză atentă, cele 16 fragmente mici s-au dovedit a fi o evidență a aventurilor unui căpitan pe mare, deci o lectură plăcută pentru un marinar. Răzbunarea reginei Anne a fost în posesia piraților aproximativ șase luni, în jurul anului 1718. Ea a fost abandonată și a rămas pierdută până în 1996, când a fost descoperită.

Echipa care s-a ocupat de analizarea naufragiului a recuperat și curățat cu atenție zeci de mii de artefacte, inclusiv arme, obiecte de zi cu zi, ca boluri, ghivece și linguri, echipamente pentru navă, ustensile medicale, dar și articole personale, ca butoni, catarame și centuri.

Din păcate, hârtia se dezintegrează foarte repede în ocean, așa că dacă echipajul avea cărți și jurnale la bord, ele s-au pierdut de mult. Când cercetătorii au curățat tunul în 2016, ei au crezut că documentul este o pânză cu care pirații voiau să protejeze interiorul acestuia. Resturile rămase din document le-au dat mari bătăi de cap acestora și asta pentru că doar șapte din cele 16 fragmente aveau câteva cuvinte lizibile imprimate pe ele. Partea bună e că oamenii de știință și-au dat seama că toate bucățile de hârtie au fost rupte din aceeași carte.

Ce-i drept, un cuvânt i-a pus pe gânduri și acela a fost ”Hilo”. S-a dovedit a nu fi orașul Hilo, din Hawaii, care nu a apărut până în 1778, ci o așezare spaniolă de pe coasta peruviană, descrisă de un marinar pe nume Edward Cooke, într-o narațiune de voiaj.

Cât despre cum a ajuns cartea la bordul Răzbunării Reginei Anne și ce căutau pagini din ea în tun, acestea vor rămâne, cu siguranță, un mister.

Citește și: