21 dec. 2017 | 18:11

NASA vrea să ajungă mai departe decât am fi visat vreodată

ȘTIINȚĂ
NASA vrea să ajungă mai departe decât am fi visat vreodată

Acum 48 de ani, NASA a lansat misiunea Apollo 11, care i-a dus pe astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins pe Lună. Aceștia au fost primii și singurii oameni care au fost pe Lună.

De atunci, oamenirea s-a mai aventurat în spațiu prin intermediul Stației Spațiale Internațonale. Gândul de a ajunge pe Lună a fost multă vreme umbrit de visul de a ajunge pe Marte. Totuși, în octombrie, vice-președintele SUA Mike Pence a anunțat că în curând, astronauții americani vor fi trimiși din nou pe Lună. Recent, Trump a semnat o hotărâre prin care NASA trebuie să creeze un nou program de exploarare spațială.

Dacă programul va reuși, NASA va trimite oameni mai departe decât am visat vreodată, dincolo de Lună și Marte. Astronauții ar putea ajunge pe exoplaneta Proxima b, din Alpha Centauri, în 1969. Proiectul este însă într-o stare primitivă, deoarece nu are un nume. NASA nici măcar tehnologia necesară pentru o asemenea expediție. Se crede că va fi folosită aceeași tehnică a sondelor roboți folostă de miliardarul rus Yuri Milner pentru proiectul Breakthrough Starshot.

Ideea nu este nouă totuși. Aceasta a luat naștere în 2016, când John Culberson, din Camera Reprezentanților, ordonat ca NASA să organizeze o călătorie către Alpha Centauri până în 2069. Acesta  a încurajat agenția să „studieze și dezvolte concepte de propulsie care să facă posibilă o sondă științifică interstelară capabilă să atingă viteza de călătorie de 0,1 c (10% din viteza luminii)”.

Voyager-1, singura sondă care a ajuns în spațiul interstelar, călătorește cu mai puțin de 1% din viteza luminii. Din moment ce Alpha Centauri se află la 4,4 ani lumină distanță, noua sondă NASA ar ajunge acolo în 44 de ani, dacă ar reuși să se miște cu 10% din viteza luminii. În urma ei, NASA ar trimite un telescop spațial capabil să colocteze date despre sistem fără să vadă tot ce se află înăuntrul său.

Mai este mult până în 2069, așa că NASA mai are suficient timp să creeze, construiască și să testeze tehnologii pentru a face călătoria către Alpha Centauri posibilă.