Robotul inspirat de șopârla gecko poate elimina deșeurile din spațiu

Robotul inspirat de șopârla gecko poate elimina deșeurile din spațiu

Gunoiul din spațiu este o problemă reală cu care se confruntă omenirea, dar robotul inspirat șopârla gecko ar putea ajuta la eliminarea deșeurilor.

Nu este tocmai un secret că în deceniile de călătorii în spațiu nu ne-a preocupat atât de mult să lăsăm curățenie în urma noastră și aparatura de care dispuneam nici nu ne-a permis să facem asta. Din aceste motive, avem de a face cu deșeuri în spațiu, precum resturi de sateliți, containere golite de combustibili și fragmente rezultate în urma coliziunii unei nave, precum incidentul din 2009 cu satelitul rusesc.

Gunoiul care s-a acumulat începe să devină problematic, iar astronauții sunt cei care se confruntă tot mai mult cu aceste probleme, fiind nevoie de calcule precise care să le permită să evite aceste noi obstacole.

Din păcate, problema nu este că nu s-a încercat eliminarea rămășițelor, ci că nu a fost creat până în acest moment un mecanism inteligent care să permită extragerea lor cu ușurință, mai ales pentru că multe dintre aceste deșeuri au o suprafață netedă și nu pot fi agățate cu ajutorul unui cârlig. Cercetătorii de la Universitatea Stanford propun un nou tip de mecanism, cu un sistem de prindere inspirat de degetele șopârlelor gecko, care le permit acestora să se cațere pe suprafețe netede și alunecoase, scrie Popular Science.

Astfel, invenția se folosește de un material inspirat de picioarele șopârlelor gecko. Are margini de dimensiuni micronice, care se îndoaie atunci când sunt presate pe o suprafață. Materialul adeziv de care robotul creat se folosește poate fi activat și dezactivat cu ușurință pentru a permite reutilizarea sa. Sistemul conceput poate fi folosit chiar și pentru obiecte foarte mari, precum sateliți și nave spațiale.

Odată ce deșeurile din spațiu sunt mutate într-un mod cât mai sigur, ele pot fi fie împinse în atmosferă, unde iau foc într-un mod controlat, fie sunt cărate de navă pentru a fi distruse și reciclate. Cercetătorii speră că acești roboți vor fi lansați în spațiu pentru a-și duce la îndeplinire misiunea de curățare în următorii patru sau cinci ani.

Citește și:
Etichete: