Echipamentul NASA folosit ca să găsească noul Pământ sau extratereștri

Echipamentul NASA folosit ca să găsească noul Pământ sau extratereștri

După descoperirile uimitoare făcute de Kepler al NASA, un satelit pe nume TESS este pregătit să găsească planete, poate lumi, ca a noastră.

În urmă cu doar 25 de ani, nimeni nu avea nicio certitudine dacă stelele care acaparau cerul în fiecare noapte avea și planete care să le înconjoară. Să nu mai vorbim de planete ca Pământ. Dar așa a apărut un „vânător de planete” pe nume Kepler.

Începând cu 2009, Kepler a început să contureze o poveste, pe cât de frumoasă, pe atât de intrigantă, care se învârte în jurului stelelor, altele decât Soarele nostru. Aproape oriunde au ajuns camerele sale, a descoperit exoplanete și galaxii.

Cele mai multe descoperiri ale lui Kepler, dintre cele 3700 de până acum, au însemnat încercările astronomilor de a arăta că modelul de bază al sistemului nostru solar este comun cu altele din Univers.

Acum, NASA pregătește succesorul lui Kepler. E tot un vânător de planete – o navă spațială numită Transit Exoplanet Survey Satelite (TESS) – și este programată pentru lansare în aprilie. Misiunea ei este să se concentreze pe stelele mai apropiate și mai strălucitoare decât cele analizate de Kepler.

TESS va funcționa pe o orbită eliptică unică, sincronizată cu Luna, ca să focalizeze patru camere pe cele aproximativ 200.000 de stele pe care le va avea în vizor. Scopul este să detecteze scurte scăderi de lumină. TESS va rămâne stabilă în această orbită zeci de ani.

Acest tip de astronomie de pionierat este concepută pentru a răspunde la una dintre cele mai vechi întrebări ale umanității: suntem într-adevăr singurii? TESS va analiza stele care nu sunt mai departe de 300 de ani lumină distanță, dar de 100 de ori mai strălucitoare decât cele văzute de Kepler.

Această proximitate relativă va permite o analiză mai detaliată a a exoplanetelor, inclusiv date ca masa, densitatea, compoziția și elementele care compun atmosfera lor. Lansarea TESS este programată temporar pentru 16 aprilie la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9. Va avea o hartă cu aproximativ 85% din „cer” și va explora planete care sunt de 1,5 ori mai mari decât mărimea Pământului.

Citește și:
Sursa: Bloomberg