NASA duce energia nucleară în spațiu prin Kilopower

NASA duce energia nucleară în spațiu prin Kilopower

NASA anunță proiectul Kilopower, care ar putea fi folosit pentru generarea de energie curată pe Lună, Marte sau în oricare loc din Univers.

Cea mai mare agenție spațială din lume a lucrat de ceva timp la Kilopower – un reactor nuclear care să genereze energie curată pe Lună sau Marte. NASA urmează să organizeze și o conferință de presă în care va dezvălui datele și rezultatele obținute de noul sistem care ar putea ajunge în spațiu.

Conferința va scoate la iveală rezultatele ultimelor experimente din perioada 2017 – martie 2018, la Nevada National Security Site (NNSS). Acest loc a servit mult timp ca teren de testare pentru experimentele nucleare. În 1950, de exemplu, a fost folosit pentru a detona bombe nucleare.

NASA speră că Kilopower poate utiliza o parte din aceeași tehnologie nucleară pentru a furniza energie astronauților care își vor face treaba prin spațiu. Ei vor avea nevoie de energie pentru mare parte din activitățile lor, de la lumina, apa și oxigenul de care au nevoie pentru a efectua experimente, până la trimiterea  informațiilor înapoi pe Pământ.

„NASA efectuează experimente cu Kilopower, o nouă sursă de putere, care va genera energie sigură și eficientă pentru viitoarele misiuni de explorare spațială”, spunea NASA într-un comunicat din ianuarie.

„Acest sistem de pionierat pentru fisiune în spațiu ar putea oferi până la 10 kilowați de energie electrică – suficientă pentru a alimenta două gospodării medii – continuu timp de cel puțin zece ani. Patru unități Kilopower ar putea furniza suficientă putere pentru a stabili un avanpost.

Folosirea fisiunii nucleare va permite astronauților să genereze energie oriunde s-ar afla. Dacă Marte, de exemplu, ajunge o cantitate de energie de la Soare, chiar dacă variază, pe Lună noaptea durează 14 zile.

Citește și:
Sursa: Independent