21 iun. 2018 | 13:26

Cum vrea NASA să ne salveze de catastrofele cosmice

ACTUALITATE
Cum vrea NASA să ne salveze de catastrofele cosmice

Șansele ca un asteroid gigant să lovească Pământul nu sunt foarte mari, dar oamenii de știință de la NASA sunt precauți și s-au gândit la un plan care să ne salveze de o astfel de catastrofă.

În decursul următorului deceniu, NASA intenționează să proiecteze și să testeze modalități de a distruge un asteroid care se îndreaptă către Pământ.

Cercetătorii au găsit trei tehnici care ar putea fi utilizate, în funcție de mărimea asteroidului și de timpul de avertizare pe care îl au la dispoziție înainte ca acesta să se prăbușească.

Prima soluție ar fi o navetă spațială grea, care să zboare în apropierea asteroidului, astfel încât gravitația acesteia să „tragă” de asteroid și să-i schimbe traiectoria.

„Tehnica ar putea fi îmbunătățită dacă naveta spațială ar putea colecta mai multă masă, ca un bolovan mare, pentru a spori atracția gravitațională”, a declarat Lindley Johnson de la NASA.

O altă idee este utilizarea unui element de lovire cinetic – o navetă spațială ar fi îndreptată intenționat și s-ar lovi de asteroid pentru a-i schimba viteza și direcția. Johnson spune că această metodă va fi testată în 2021, când o misiune NASA va trimite în spațiu navete cu acest scop.

Ultima soluție propusă de NASA este un dispozitiv nuclear care să distrugă asteroidul. Acesta ar trebui să-l spargă în bucățele suficient de mici încât să ardă în atmosfera Pământului.

Pe lângă aceste metode, NASA pare că s-a gândit la toate. Agenția spațială colaborează cu Federal Emergency Management Agency (FEMA) și pregătește persoane care să îi avertizeze pe cei care s-ar putea afla într-un posibil loc de impact.

De asemenea, NASA are telescoape la sol în întreaga lume, care monitorizează și detectează obiectele din apropierea Pământului. Datele sunt transmise rețelei internaționale de avertizare în caz de asteroizi și biroului ONU pentru probleme spațiale, care avertizează țările în cazul unui impact iminent cu asteroizi.