De ce după 30 de ani nu te mai intersează muzica nouă care apare

De ce după 30 de ani nu te mai intersează muzica nouă care apare

Știm cu toții că, după o vârstă, ajungi să fii nostalgic după muzica din tinerețe și să critici muzica nouă care apare, dar „de ce”-ul este mai rar discutat.

Un studiu realizat de cei de la Deezer arată că oamenii încep să nu mai caute muzică nouă după vârsta de 30 de ani, iar alții chiar la vârste mai mici de atât. În cadrul cercetării au fost intervievați în jur de 1.000 de britanici. Ei au fost chestionați cu privire la preferințele muzicale și la obiceiurile de ascultare.

În jur de 60% din intervievați au spus că sunt prinși într-o rutină muzicală (adică ascultă aceleași melodii pe repeat), pe când 25% au spus că nu ar căuta melodii noi față de ceea ce ascultă de obicei. Punctul culminant de descoperire a melodiilor noi este atins la vârsta de 24 de ani. Atunci, 75% din participanți au spus că ascultau 10 sau mai multe melodii noi pe săptămână, iar 64% au spus că pe atunci căutau cinci noi artiști într-o lună. După această vârstă, abilitatea oamenilor de a se menține la curent cu muzica scade încet și sigur.

Motivele variază: 19% au spus că se simt copleșiți de multitudinea de alegeri posibile, 16% că au un loc de muncă obositor, iar 11% că sunt ocupați cu îngrijirea copiilor. Totuși, aproximativ jumătate din participanți au declarat că ar vrea să aibă mai mult timp pentru a descoperi noi melodii.

„Cu atât de multe melodii grozave disponibile, este ușor să te simți copleșit” a spus Adam Read, editor muzical la Deezer. „Asta conduce adeseori la blocajul într-o paralizie muzicală când ajungem pe la 30 de ani”.

Există însă un motiv foarte interesant pentru care melodiile ascultate în adolescență rămân cu noi pentru toată viața și ne fac atât de nostalgici. În acea perioadă, creierele noastre trec prin nenumărate schimbări. Suntem mai sensibili din cauza schimbărilor hormonale, astfel încât atunci când auzim în adolescență o melodie care ne place mult, o punem pe un piedestal de neînclinat. Asta nu înseamnă că dacă auzi o melodie nouă mai târziu în viață nu te vei bucura, doar că emoțiile trăite nu vor fi la fel de intense.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: