12 apr. 2018 | 14:45

Muzeul unde poți să te plimbi prin picturi celebre

ACTUALITATE
Muzeul unde poți să te plimbi prin picturi celebre

Un muzeu din Paris, inaugurat recent, îți permite să te plimbi prin ”interiorul” unor picturi de renume mondial.

Atelier des Lumières, sau Studioul Luminilor, este un muzeu nou-înființat în Paris, de către Culturespaces. Dacă vrei o experiență inedită de explorare a unor tablouri celebre, ai putea să-i faci o vizită, deoarece muzeul îți permite să te plimbi prin versiuni imense ale picturilor.

muzeu picturi imersive

Prima expoziție a muzeului are variante ale unor opere create de Gustav Klimt și Friedensreich Hundertwasser, artiști vienezi. Klimt s-a ocupat îndeosebi de portrete și de peisaje, în secolul al 19-lea, în timp ce Hundertwasser a fost ceva mai contemporan cu noi. Opera sa cuprinde o mulțime de tablouri care înfățișează forme abstracte și culori aprinse.

muzeu picturi imersive

Președintele Culturespaces, Bruno Monneir, a vorbit despre noul muzeu: ”rolul unui centru de artă este să decompartimenteze, iar asta face tehnologia digitală foarte importantă în expozițiile secolului XXI. Monneir a adăugat că ”folosită în scopuri creative, a devenit un vector formidabil pentru diseminare și este capabilă să creeze punți între epoci, să adauge dinamism practicilor artistice, să amplifice emoții și să ajungă la cea mai mare audiență posibilă.”

muzeu picturi imersive

Pentru a da naștere picturilor reinterpretate, a fost nevoie de 120 de videoproiectoare instalate în spațiul artistic. De asemenea, un sistem de sunet spațializat a fost instalat în interior, pentru a oferi și o experiență audio pe parcursul vizitei. Toată expoziția se desfășoară pe 3.300 de metri pătrați și acoperă nu doar pereții, ci și tavane și podelele.

muzeu picturi imersive

Cei de la Culturespaces pun accentul pe importanța expozițiilor digitale și susțin că Studioul Luminilor va fi gazda unor expoziții imersive și monumentale. Noul muzeu are mari șanse să pășească pe urmele unui alt muzeu creat de aceeași organizație, Carrières de Lumières.