Un mouse „deștept” i-a făcut să piardă 15 milioane de dolari la Dota 2

Un mouse „deștept” i-a făcut să piardă 15 milioane de dolari la Dota 2

Campionatele de eSports au devenit din ce în ce mai profitabile în ultimii ani. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că eforturile pentru a preveni trișatul sunt mai serioase ca niciodată.

Trișatul la campionatele de jocuri video sau eSports nu reprezintă nici pe departe o premieră. Unii au fost arestați pentru că au aranjat meciuri de Overwatch. Niște hackerii s-au bucurat de o amendă de 10.000 de dolari din cauza unor cheat-uri pentru același Overwatch. S-a întâmplat însă pentru prima oară ca o echipă Dota 2 să fie eliminată dintr-un campionat din cauza utilizării unui mouse programabil.

În contextul în care competiția cu pricina a fost The International din Peru cu câștiguri în valoare de 15 milioane de dolari, nu este surprinzător ca încercat cineva să trișeze. Ar fi putut totuși să fie mai discret. Toată echipa Thunder Predator a fost eliminată din campionat după ce a ieșit la iveală că un membru folosea un mouse Razer Synapse 3 cu preseturi programabile sau macro-uri salvate în cloud.

Dacă întregul concept îți este străin, merită să te gândești că Razer Synapse 3 îți permite să definești o combinație complexă de taste și să o asociezi unui singur buton. Conceptul nu este revoluționar, dar față de alte gadgeturi similare, Razer Synapse salvează macro-urile cu pricina în cloud și nu este relevant unde conectezi mouse-ul, le vei avea mereu active.

Trișatul a fost descoperit în momentul în care jucătorul cu pseudonimul Atun a reușit să teleporteze clonele mai multor caractere în exact același moment, o acțiune imposibil de realizat fără un macro care să automatizeze procesul. Conform celor de la Motherboard, care au relatat evenimentul, membrii echipei descalificate au negat că ar fi folosit cineva din echipa lor macro-uri.

Din păcate, decizia anunțată pe Twitter de către organizatori nu poate fi contestată și este ireversibilă. Dacă te pricepi la Dota 2, secvența care trădează faptul că Atun a folosit macro-uri este imortalizată în clipul de mai jos.

Citește și: