21 oct. 2018 | 20:27

Modurile prin care violurile le afectează pe femei pe viață

ACTUALITATE
Modurile prin care violurile le afectează pe femei pe viață

Femeile care au fost hărțuite sau abuzate sexual la locul de muncă suferă atât pe plan emoțional, cât și pe plan fizic – și nu doar pe moment, ci ani întregi după ce actele de abuz au avut loc.

Problemele de sănătate se manifestă sub forma tensiunii ridicate, a somnului insuficient, a anxietății și a depresiei, după cum au descoperit cercetătorii în urma examenelor medicale efectuate pe 300 de femei. Rezultatele studiului sunt cu atât mai grăitoare în condițiile în care ecourile mișcărilor #MeToo și #TimesUp încă se aud clar.

„Există o conexiune clară între experiența hărțuirii sexuale sau a asalturilor sexuale asupra unei femei și efectele adverse asupra vieții ei, fie ele consecințe fizice sau de sănătate psihică„, a zis Maureen Sayres Van Niel, psihiatră în Cambridge, Massachusetts, și președinte la  American Psychiatric Association Women’s Caucus.

Echipa de cercetători a evaluat 304 de femei din zona Pittsburgh, cu vârste cuprinse între 400 și 60 de ani. Niciuna din ele nu fuma, pentru că fumatul poate duce la complicații cardiovasculare care ar fi explicat o parte din simptomele experimentate de femei.

Din totalul de participante, 19% au experimentat hărțuire sexuală la locul de muncă, iar 67% au experimentat asalturi sexuale. Restul de 10% de femei au avut parte atât de hărțuire, cât și de asalt sexual. Femeile asaltate au avut șanse de până la trei ori mai mare de a avea simptome de depresie și de două ori mai mari de a avea anxietate și probleme de somn prin comparație cu femeile care nu au experimentat așa ceva. Femeile hărțuite la locul de muncă au avut șanse duble de a avea probleme cu tensiunea ridicată și posibilități cu 89% mai mari de a avea probleme cu somnul.

Rezultatele studiului sunt de tip corelație. Tocmai de aceea, cercetătorii nu pot spune clar și sigur că hărțuirea și asaltul sexual cauzează probleme de sănătate în rândul femeilor. Totuși, studiul poate arunca un dram de lumină asupra unei nelămuriri mai vechi – aceea că femeile sunt de două ori mai predispuse la anxietate și depresie decât bărbații.