Metoda inedită prin care-ți poate fi furat modelul de deblocare a telefonului

Metoda inedită prin care-ți poate fi furat modelul de deblocare a telefonului

O nouă metodă de hacking te poate lăsa fără modelul de deblocare a telefonului, iar asta se face chiar cu microfonul dispozitivului.

Cercetătorii din Suedia și din Marea Britanie au descoperit o metodă inedită de a fura modelele de deblocare ale telefoanelor. Aceștia transformă smartphone-ul într-un ecolocator. Tehnica folosită de aceștia este denumită SonarSnoop și, așa cum îți dai seama și din numele acesteia, transformă difuzoarele și microfonul telefonului într-un sonar.

O aplicație malițioasă instalată pe telefon ar putea instrui dispozitivul să emită anumite sunete. Acestea ar fi emise de către difuzorul telefonului, însă ar rezona la frecvențe destul de ridicate, între 18 – 20 KHz, pe care majoritatea oamenilor nu le aud. Aceste unde sonore sunt folosite de către aplicație pentru a monitoriza mișcările degetului și poziția acestuia pe ecran.

Aici intră în joc și microfonul smartphone-ului. Acesta e folosit pentru a asculta undele sonore emise de difuzor. Așa cum se întâmplă și în cazul unui solar, acestea ricoșează la contactul cu alte corpuri, iar aici e vorba de degetul utilizatorului. Deoarece nu toate telefoanele au microfoanele și difuzoarele în același loc, sistemul ar putea fi antrenat prin învățare automatizată să se descurce, indiferent de model.

Tehnica este capabilă să colecteze și să decodeze semnale, iar apoi să prezică ce model a desenat utilizatorul pe ecran pentru a-și debloca telefonul.

Rata de succes a lui SonarSpoon este relativ bună, mai ales că vorbim despre un proiect în fază incipientă. Un atacator are nevoie de cu 70% mai puține încercări pentru a descoperi tiparul de deblocare, odată ce a folosit sistemul pentru a primi predicțiile de model. Cercetătorii au folosit un Samsung Galaxy S4 pentru studiul lor, dar metoda ar putea fi replicată ușor și pe alte dispozitive.

Etichete: