Cât de mult poate costa deblocarea unui iPhone parolat

Cât de mult poate costa deblocarea unui iPhone parolat

Deblocarea unui iPhone parolat poate costa mult mai mult decât ne-am fi imaginat, sumele ajungând să aibă multe zerouri.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein a dezvăluit care a fost prețul plătit pentru ca FBI să poată debloca un iPhone parolat, care i-a aparținut atacatorului de la San Bernardino.

Astfel, senatoarea spune că Biroul a plătit 900.000 de dolari pentru ca telefonul protejat de parolă să poată fi deblocat. În 2016, FBI a angajat o firmă de securitate care a rămas necunoscută până în prezent, pentru a putea debloca telefonul iPhone 5c deținut de Syed Rizwan Farook. Acesta, alături de soția sa, au ucis 14 oameni într-un atac armat petrecut în San Bernardino. La acea vreme, Biroul a refuzat să dezvăluie suma plătită pentru deblocare.

Associated Press, Vice Media și USA Today au dat FBI în judecată din cauza lipsei de transparență, iar directorul agenției, James Comey, a dat un indiciu cu privire la suma plătită. Acesta a spus că Biroul a plătit mai mult decât ar câștiga el în șapte ani de lucru, adică cel puțin 1,3 milioane de dolari.

Apple nu a fost de acord să coopereze cu FBI pentru deblocarea acestui iPhone parolat, deoarece ar fi fost împotriva politicilor companiei de protecție a confidențialității utilizatorilor. Agenția a declarat ulterior că nu a găsit dovezi care să ateste că Farook s-ar fi coordonat cu membrii unei organizații teroriste, dar și că nu a reușit să recupereze comunicațiile criptate care au avut loc într-un interval de 18 minute după atac.

Susținătorii drepturilor la confidențialitate spun că FBI ar trebui să publice metoda de spargere, astfel încât Apple să poată rezolva vulnerabilitatea. O astfel de informație ar putea împiedica eforturile agenției și nu numai. Comey a declarat că aproximativ 12% dintre dispozitive au fost inaccesibile investigatorilor FBI, iar numărul ar putea crește odată ce criptarea devine mai populară.

Ca răspuns la controversă, senatorea Feinstein și senatorul Richard Burr au propus o lege a criptării care ar putea obliga companiile să se supună cererilor de decriptare venite de la guvern, arată digitaltrends.com.

Citește și: