Reușita spațială a rușilor care le-a adus un nou record

Reușita spațială a rușilor care le-a adus un nou record

Rusia a reușit să finalizeze cea mai rapidă misiune de livrare realizată într-o zi, după ce a ajuns în timp record la Stația Spațială Internațională (ISS).

Naveta rusească de marfă care transporta o încărcătură de aproape trei tone a zburat de la cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, în noaptea dintre 9 și 10 iunie, la ora 00:51. Naveta fără pilot transporta o încărcătură de combustibil, alimente și alte provizii către ISS.

Zborurile rusești de la ISS durează, de obicei, câteva zile, însă Progress MS-09 a reușit să reducă durata zborului la sub patru ore. Mai exact, navetei i-au trebuit trei ore și 48 de minute pentru a ajunge la laboratorul care orbitează în spațiu.

Recordul anterior pentru o misiune realizată într-o singură zi a fost de cinci ore și 39 de minute și a fost stabilit de racheta Roscosmos Soyuz TMA-09M în 2013.

Agenția spațială Roscosmos a susținut că reușita a fost posibilă datorită unei noi versiuni a rachetei Soyuz, care a alimentat Progress MS-09. Versiunea îmbunătățită, care se desprinde de naveta de marfă la scut timp după intrarea în atmosfera Pământului, reușește să plaseze naveta pe orbită cu o precizie mult mai mare.

La mai puțin de zece minute de la lansare, naveta a ajuns pe orbita preliminară,  unde și-a desfășurat panourile solare și antenele pentru navigare, conform planului.

„Excursia realizată în mai puțin de patru ore demonstrează că misiunile de urgență sunt posibile”, au declarat oficiali NASA. De asemenea, ei au menționat că aceasta ar putea fi folosită în viitoarele lansări de marfă și echipaj.

Înainte de acestă reușită, navetele Progress aveau nevoie de două zile pentru a ajunge la destinație și pentru asta trebuiau să orbiteze Pământul de mai mult de 30 de ori. Acum, naveta are nevoie doar de două „ture” pentru a reuși acest lucru.

Sursa: Space.com