11 iun. 2018 | 10:36

Misiunea incredibilă pe Marte: trebuia să țină 90 de zile, a ajuns la 14 ani

ACTUALITATE
Misiunea incredibilă pe Marte: trebuia să țină 90 de zile, a ajuns la 14 ani

Roverul Opportunity de la NASA ar fi trebuit să fie pe Marte pentru trei luni, dar cumva este acolo și astăzi, la 15 ani de la lansare și 14 de la aterizare pe Planeta Roșie.

Pe 7 iulie, în 2003, Opportunity era lansat de la Cape Canaveral, cu racheta Delta II „Heavy”. Pe 25 ianuarie, 2004, acesta a aterizat cu succes pe Marte. Ajunsese la trei săptămâni după ce Spirit, un rover geamăn, făcuse același lucru. Misiunea vehiculelor avea să dureze 90 de zile. Ele aveau să cerceteze planeta și să transmită mai multe informații pentru oamenii de știință.

Spirit a avut o soartă mai puțin prielnică decât Opportunity, pentru că în 2010 s-a împotmolit în sol și a devenit inutil. Opportunty însă funcționează, chiar dacă a avut și el probleme la un moment dat. Acesta a rămas blocat într-o dună, până când a fost eliberat, centimetru cu centimetru, de operatorii de pe Pământ.

Jennifer Herman, șefa echipei de operațiuni pentru subsistemul de energie electrică a lui Opportunity, își amintește că, la început, i s-a spus să nu se obișnuiască prea tare, pentru că Opportunity și Spirit nu primiseră șanse mari să treacă de prima iarnă marțiană. „Acum, Opportunity a trecut prin cea mai rea parte a celei de-a opta ierni marțieni”, spunea Herman în decembrie, 2017, conform EarthSky.

Panourile solare ale lui Opportunity au rezistat cu stoicism furtunilor de nisip și iernilor care au lovit planeta până acum, dar oamenii de știință se așteaptă ca în 2018, o furtună de nisip imensă ar putea amenința Marte și, implicit, pe Opportunity.

În 2016, Opportunity realizase în jur de 200.000 de poze și parcursese 42,5 kilometri – cu mult peste kilometrul care îi fusese destinat să îl parcurgă în misiunea inițială, de 90 de zile. Dacă vrei să găsești cele mai frumoase fotografii realizate de rover de-a lungul anilor, poți intra aici să le admiri.