20 dec. 2018 | 11:10

Oamenii care au reușit să micșoreze lucruri fix cum ai văzut în filme

ACTUALITATE
Oamenii care au reușit să micșoreze lucruri fix cum ai văzut în filme

În filme și desene animate, micșorarea obiectelor pare să fie ceva la ordinea zilei, în realitate – nu tocmai. Asta s-ar putea schimba mulțumită cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology.

Cercetătorii Daniel Oran și Samuel Rodriques au anunțat că au inventat o metodă de a micșora obiecte. Ei ar putea micșora obiecte atât de mult încât să nu mai poată fi văzute decât cu microscopul. Așadar, mărimea oricărei structuri simple poate fi redusă la o miime din mărimea sa originală.

Tehnologia celor de la MIT ar putea fi aplicată în mai multe feluri – unul din ele ar fi crearea unor roboți minusculi care să îmbunătățească viața de zi cu zi. „Oamenii au tot încercat să inventeze echipamente mai bune pentru a crea nanomateriale vreme de ani buni”, a zis profesorul de neurotehnologie Edward Boyden, care a condus studiul de dezvoltare a tehnologiei de micșorare. „Sunt tot felul de lucruri pe care le poți face cu așa ceva”.

Cercetătorii caută să descopere acum o metodă prin care să  adauge particule robot în medicamentele de cancer, astfel încât acele medicamente să acționeze doar asupra celulelor canceroase. Mai mult, ei vor să facă microchipurile parte din trecut și să introducă, în locul lor, nanochipuri.

Partea cea mai bună este că tehnologia revoluționară a celor de la MIT necesită doar un laser și un gel absorbant, aceste materiale fiind întâlnite în majoritatea laboratoarelor de biologie și inginerie. Practic, cu ajutorul unui laser, cercetătorii creează o structură din gel absorbant. Acestei structuri i se poate atașa orice material, de la metal la ADN. Într-un final, întreaga structură este redusă la mărime microscopică.

„În mod normal, nanotehnologia folosește tehnologii foarte scumpe și necesită camere sterile… dar nu am avut nevoie să facem asta”, a zis Rodriques. „Este destul de dificil să ne imaginăm toate lucrurile pe care le putem face cu asta”.