Taxa de mediu 2018 și piața second hand: ce mașini preferă românii

Taxa de mediu 2018 și piața second hand: ce mașini preferă românii

Taxa de mediu 2018 vine cu schimbări majore pentru piața mașinilor second-hand de la noi. Astfel, noua taxă auto se va aplica tuturor proprietarilor și va fi calculată în funcție de gradul de poluare al mașinii, fiind ca un al doilea impozit.

Ca formulă, taxa va lua în calcul capacitatea cilindrică, norma de poluare a fiecărei mașini și emisiile de CO2. Astfel, maşinile cu normă de poluare Euro 1 sau Non Euro vor plăti o taxă anuală mare, estimată la 200 euro/an, în timp ce automobilele cu normă de poluare Euro 5 şi Euro 6 vor achita în jur de 50 euro/an.

Aleșii nu au stabilit însă un algoritm valabil.

Trebuie spus că piața mașinilor second-hand este extrem de dezvoltată în țara noastră. Din cauze materiale sau doar din principiu românii preferă să-și achiziționeze un automobil la mâna a doua și nu unul nou. Care a fost, însă, în 2017, cel mai vândut model second la noi?

Ce mașini second hand vând și cumpără românii

Cumpărătorii din România optează, de obicei, pentru maşinile de fabricaţie germană, produse după 2011, cu motoare care au între 80 şi 120 de cai putere. Când vine vorba despre prețuri, acestea se situează între 5.000 şi 10.000 de euro.

Anul trecut, site-ul carZZ.ro a realizat un chestionar pe baza căruia a aflat care sunt cele mai vândute mașini second-hand de pe piața de la noi.

Volkswagen, cea mai vândută marcă

Pe primul loc se situează modelele Volkswagen. 20,35% din respondenții la chestionar au recunoscut că au scos deja la vânzare o mașină marca Volkswagen. Cele mai vândute modele sunt Volkswagen Passat și Volkswagen Golf.

Pe locul al doilea se situează Opel. 12,98% din români vând sau au vândut o mașină marca Opel. Cele mai populare modele sunt: Opel Astra, Opel Corsa, dar și Opel Vectra.

Podiumul este completat de Ford. Aproximativ 10,9% din românii care au completat chestionarul au recunoscut că au la vânzare o mașină marca Ford. Cele mai vândute modele sunt: Ford Focus și Ford Mondeo.

BMW-ul se clasează pe poziția a patra. 7,48% din români au pus anunțuri cu o mașină BMW. Modelele cele mai populare sunt BMW Seria 3 și BMW Seria 5.

Top 5 este completat de Audi. 6,13% din vânzătorii români vor să ia bani pe un automobil marca Audi, iar printre cele mai vândute modele se numără Audi A4 și Audi A6.

Câte mașini second s-au vândut în 2017

În anul 2017, scoaterea taxei auto a făcut ca piața second-hand de la noi să explodeze. În cele 12 luni ale anului trecut, tranzacţiile cu maşini rulate pe plan intern (reînmatriculările) au înregistrat un record, de peste 496.000 de unităţi, în creştere cu 99% comparativ cu anul 2016 şi depăşind maximul din 2011, de 411.000 unităţi.

Totodată, tranzacţiile cu maşini second hand înregistrate în România au ajuns, anul trecut, la 1,1 milioane de unităţi. În cazul autovehiculelor noi, numărul acestora a depăşit puțin peste 100.000 de unităţi.

În 2017, cele mai căutate brand-uri auto au fost BMW, Audi și Volkswagen. Printre români, cele mai căutate modele de maşini au fost Volkswagen Passat, Audi A4 şi Volkswagen Golf.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: