Sfaturi esențiale pentru mașina ta: Cum ai grijă să o ții ca nouă

Sfaturi esențiale pentru mașina ta: Cum ai grijă să o ții ca nouă

Orice șofer s-a întrebat cel puțin o dată ce poate face să-și țină mașina în condiție excelentă pentru a putea rula câți mai mulți kilometri fără să fie nevoie de reparații majore. Vei fi tentat să faci rabat la costurile de întreținere, însă nu există greșeală mai mare decât asta. Cheltuielile se pot dubla dacă ajungi cu autoturismul în service. Ai nevoie de câteva sfaturi esențiale pentru mașina ta.

Toate reparațiile costisitoare pot fi evitate, sau cel puțin amânate, dacă ai grijă de câteva lucruri relativ simple, repetitive, pe care va trebui să le verifici din când în când și să faci ajustările de rigoare. Am alcătuit o listă de sfaturi esențiale pentru mașina ta, de care vei avea nevoie pentru a o păstra în condiții optime de rulaj.

Verifică uleiul de motor

Este o operațiune foarte simplă care nu ar trebui să dureze mai mult de trei minute. Ai grijă să deschizi capota și să verifici cum trebuie joja de ulei pentru a te asigura că mașina ta nu va avea niciodată un nivel scăzut. Stricăciunile care pot surveni în caz de lipsă a uleiului nu sunt deloc de neglijat. Completează din când în când nivelul și ai grijă să faci un schimb total la fiecare 10.000 de kilometri.

Schimbă uleiul de transmisie

A nu se confunda cu uleiul de motor obișnuit. Chiar dacă nu necesită înlocuiri la fel de dese, uleiul de transmisie are un rol foarte important în ceea ce privește funcționarea în condiții optime a mașinii tale. Dacă nu te pricepi să schimbi singur acest tip de ulei du-te până la cel mai apropiat service. Băieții de acolo vor ști exact de ce ai nevoie și nici nu este o operațiune foarte costisitoare sau de durată.

Sfaturi esențiale pentru mașina: Ai grijă să înlocuiești filtrele

Filtrele fac parte din categoria consumabilelor, asta înseamnă că trebuie înlocuite periodic pentru ca autoturismul să ruleze așa cum trebuie. Fiecare mașină are mai multe filtre importante, precum cel de combustibil, cel de ulei, sau cel de polen. Ca să economisești timp, programează-ți o vizită la service o dată la 15.000 de kilometri, în cadrul căreia să înlocuiești tot ce trebuie. Întârzierea schimbului de filtre poate avea consecințe grave asupra mașinii tale.

Ceruiește exteriorul

Fiecare autoturism trebuie să arate bine atât la interior cât și la exterior. În România, piața auto second-hand este extrem de dezvoltată și se poate ca tu să vrei să îți vinzi mașina atunci când vei plănui să cumperi alta. Însă dacă vrei să ai vreo șansă la acest lucru trebuie să te asiguri că autoturismul este în formă maximă sub capotă și că îți ia ochii și prin strălucirea culorii. Totul ar trebui să se păstreze cum trebuie dacă ai grijă să aplici ceară pe caroserie o dată la șase luni.

Sfaturi esențiale pentru mașina: Cumpără-ți piese de calitate

Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le putem da este să nu faci rabat de la calitate. Vei fi foarte tentat să-ți iei o piesă de la un prodcuător care o vinde cu 30 de lei mai ieftin decât concurența, însă această mică economie se poate transforma într-o cheltuială și mai mare la service. E bine să cumperi piese la preț mediu, nicidecum pe cele mai scumpe.

Citește și:
Etichete: