Invenția minune care generează energie datorită traficului auto

Invenția minune care generează energie datorită traficului auto

Turbina care transformă curenții produși de traficul intens al orașului în curent electric ar putea fi o soluție de viitor pentru producerea electricității ieftine și nepoluante.

Ai observat vreodată că în preajma șoselelor unde se circulă cu viteză și este mereu trafic intens se simt niște curenți de aer destul de puternici? Este vântul generat de viteza mașinilor și probabil nu de puține ori ai simțit disconfort din cauza lor, fie pentru că îți răvășea părul, fie că-ți venea pe ochi o hârtie sau alte întâmplări asemănătoare.

O echipă de cercetători turci s-a gândit să facă din traficul intens un avantaj energetic. Dacă tot sunt atât de multe mașini pe anumite rute și nu poate fi limitat traficul acetora, de ce să nu profiți de pe urma acestuia? Dar, spre deosebire de Primăria Capitalei, nu au impus vreo taxă stupidă că așa e frumos în Occident, ci au instalat mai multe turbine de-a lungul șoselei.

Aceste turbine sunt, de fapt, niște elice cu o formă specială, astfel încât să capteze cât mai ușor vântul și să fie puse în mișcare. Rotirea lor generază curent electric, pe același principiu de funcționare ca eolienele. În loc de reclame lipsite de sens și inestetice, de-a lungul șoselei au fost amplasate aceste turbine care par să funcționeze mai bine decât s-ar crede.

Turbinele sunt prevăzute și cu câte un panou solar, deci preiau energie și de la soare, nu doar de la vânt. În plus, au capacitatea de măsura și cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă.

[readmore]

Turbinele au fost inventate de o echipă de cercetători turci a companiei Deveci Tech și, deocamdată, au fost testate doar în Istanbul, unul dintre cele mai aglomerate orașe ale Turciei și Europei.

Fiecare turbină poate produce un KW pe oră și, chiar dacă nu pare foarte mult, în zilele cu trafic intens și cu vânt puternic, această invenție ecologică poate fi extrem de utilă, mai ales într-o epocă în care suntem cu toții atât de dependenți de electricitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: