Un canadian de 18 ani folosește bacterii E. coli pentru a genera electricitate

Un canadian de 18 ani folosește bacterii E. coli pentru a genera electricitate

Competiția Intel International Science & Engineering Fair 2016 (ISEF 2016) s-a încheiat, vineri, iar câștigătorul marelui premiu ”Gordon E. Moore”, în valoare de 75.000 de dolari, este Han Jie Austin Wang, un canadian în vârstă de 18 ani.

În fiecare an, competiția Intel ISEF adună peste 1700 de elevi de liceu din peste 70 de țări. Tinerii vin cu proiecte științifice cu potențialul de a schimba lumea și sunt evaluați și premiați de oameni de renume din toate domeniile.

Printre proiectele care au câștigat în anii anteriori se numără cel al unui american de 15 ani care a creat o metodă de a depista cancerul pancreatic în primele stadii, dar și cel al lui Ionuț Budișteanu, românul care a creat o mașină autonomă cu un preț extrem de redus.

Câștigătorul de anul acesta, Han Jie Austin Wang, a descoperit o metodă eficientă și ecologică de a genera curent electric.

Mai exact, acesta s-a folosit de bacterii pentru a creea electricitate. Cu toate că procesul este unul cunoscut de mult timp (sub numele de MFC – celule microbiene de combustie), proiectul lui Wang a fost desemnat câștigător deoarece bacteriile găsite de el sunt cele mai eficiente în generarea curentului electric.

Wang a identificat gene specifice în bacterii E.coli îmbunătățite genetic, care le-au permis să genereze într-un mod eficient energie. Sistemul său poate produce în mod semnificativ mai multă putere față de procesele MFC existente la un cost care este competitiv cu energia solară, ceea ce va face posibilă comercializarea MFC.

Ideea i-a venit în urmă cu trei ani, în timpul unei competiții științifice organizată de liceul său. Atunci a aflat pentru prima dată posibilitatea de a folosi bacterii pentru a genera curent electric. Tânărul canadian susține că proiectul său ar putea fi implementat în sistemele de epurare a apei de canalizare pentru a genera electricitate.

Syamantak Payra (15 ani) din Friendswood, Texas, a primit unul din cele două Premii Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari, pentru realizarea unei genunchiere electrice low-cost care îi permite unei persoane cu un picior slăbit să meargă mai ușor. Atunci când Payra a testat prototipul său pe două persoane afectate de poliomielită, dispozitivul său i-a ajutat să-și recapete rapid mobilitatea.

Kathy Liu, în vârstă de 17 ani, din Salt Lake City, Utah, a primit celălalt Premiu Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unei componente alternative a bateriei, care ar putea îmbunătăți în mod semnificativ performanțele și siguranța acesteia. Bateria reîncărcabilă a lui Liu este mai mică și mai ușoară, lipsită de riscul de incendiu în bateriile litiu-ion, care sunt utilizate în avioane, telefoane mobile și chiar în hoverboard-uri.

România a participat la ISEF 2016 cu cinci proiecte realizate de 10 elevi, însă nu a reușit să obțină niciun premiu. În schimb, o echipă din Republica Moldova a primit un premiu din partea gigantului GoDaddy pentru un algoritm de criptare open source.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: