07 mai 2018 | 17:00

O nouă mașină autonomă a fost implicată într-un accident de circulație

ACTUALITATE
O nouă mașină autonomă a fost implicată într-un accident de circulație

Ideea de mașină autonomă perfectă pare să fie destul de departe de a fi adoptată la scară largă, având în vedere evenimentele nefericite din ultimele luni.

Din cauza SF-urilor de la televizor, ai visat probabil la o mașină autonomă, zburătoare, care să te ducă dintr-un loc în altul cu o intervenție inexistentă din partea ta. Din păcate, au început să apară tot mai multe dovezi pentru faptul că materializarea unei astfel de mașini este surprinzător de complexă.

În luna martie a acestui an a fost înregistrat un accident rutier provocat de o mașină autonomă a celor de la Uber. În acel set de circumstanțe, o persoană a decedat, iar rezultatele investigației nu au fost făcute publice. Mai mult decât atât, Uber a încetat orice teste cu mașini autonome până nu-și dă seama care a fost problema.

Un alt accident în care a fost implicat o mașină autonomă a avut loc într-o localitate din Arizona, Statele Unite ale Americii. De această însă, autoturismul cu pricina a făcut parte din flota celor de la Waymo. Ca referință, pe partea de hardware personalizat și tehnologie software avansată, Waymo colaborează cu Intel.

Dubița celor de la Waymo a suferit o coliziune frontală în timp ce se afla pe o stradă destul de mare din Chandler, AZ. La momentul respectiv, exista un șofer de rezervă la volanul autoturismului, dar modul de operare autonom era activat. Din fericire, nu a murit nimeni în urma impactului, dar au fost înregistrate câteva răni superficiale.

În final, s-a ajuns la concluzia că șoferul celeilalte mașini implicate în accident a fost vinovat. După cum se poate vedea și în secvența video de mai jos, din motive necunoscute, o mașină din contrasens a intrat în autoturismul Waymo. Aparent, șoferul mașinii obișnuite a ațipit la volan sau a pierdut controlul volanului. Din videoclipul imortalizat cu camerele de pe Waymo, este evident că sistemul autonom nu a avut nicio vină.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele