Waymo îți arată cum vede lumea o mașină autonomă

O mașină autonomă reprezintă un avans tehnologic spectaculos, dar doar prin intermediul unui clip precum cel de mai sus înțelegem cum funcționează.

Foarte multe companii importante din tech și din industria auto au în proiect cel puțin o mașină autonomă. Acestea reprezintă viitorul. Spre această direcție ne îndreptăm, indiferent dacă respectivele creații vor fi adoptate de servicii de ride sharing precum Uber sau vor fi cumpărate de șoferi obișnuiți. La nivel global, se fac numeroase experimente cu mijloace de transport care nu au nevoie de intervenție umană pentru a parcurge distanța dintre două puncte.

Ca o mașină autonomă să devină realitate, incorporează un set stufos de senzori, computere de bord și alte gadgeturi futuriste. Toate acestea conlucrează pentru a ajuta mașina să nu facă vreun accident, să evite ceilalți participanți la trafic, să frâneze în momentul în care întâlnește pietoni și nu numai.

Aceasta este însă partea teoretică a ecuației. În practică, un autoturism autonom ”vede” tot ce este în jurul său în timp real și aproximează ce urmează să se întâmple. Prin intermediul unor camere 3D și al unor senzori, recrează lumea înconjurătoare, pentru a ști ce să ocoloească. Întregul mecanism este incredibil de complex, iar rezultatul este fascinant.

Încercând să reproducă pentru oamenii obișnuiți tot ce vede o mașină autonomă, cei de la Waymo au publicat clipul de mai sus. Acesta combină informații computaționale adunate de autoturism cu o filmare realizată pe parcursul unei călătorii prin Metro Phoenix în Arizona. Autoturismul folosit este un Chrysler Pacifica Hybrid modificat pentru a se descurca fără șofer. Aceasta s-ar putea să reprezinte prima oară când vezi lumea prin intermediul unui radar de tip LiDAR.

În final, videoclipul este unul foarte fascinant, atât pentru a avea o înțelegere mai bună despre evoluția acestui domeniu de actualitate, cât și pentru surprinde mult mai bine evoluția tehnologică la scară largă. Încă mi se pare incredibil că un computer instalat pe o mașină este capabil să estimeze în timp real tot ce urmează să se întâmple în trafic în timp real.

07:59 01.03.2018
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video