12 dec. 2018 | 18:04

Cum ar putea fi făcuți copiii pe Marte, noua planetă pentru omenire

ACTUALITATE
Cum ar putea fi făcuți copiii pe Marte, noua planetă pentru omenire

Pentru ca omul să colonizeze planeta Marte, trebuie să se reproducă, pentru că nu toți oamenii de pe Pământ se vor putea muta pe Planeta Roșie. Totuși, cercetătorii sunt sceptici cu privire la reproducerea omului pe Marte.

Oare chiar e posibil? Actul sexual nu este chiar atât de simplu cum ți se pare aici pe Pământ. Pe Marte, sunt cu totul alte condiții, iar omul nu este adaptat la ele.

Mai nou, unii își doresc atât de mult să ne mutăm pe Planeta Roșie, încât s-ar putea să devenim noi marțienii despre care se vorbea pe la începutul secolului trecut. Noi devenim propriii noștri extratereștri, dar când intervine problema reproducerii, situația se complică, spun experții.

Pur și simplu, nu avem date concludente cu privire la posibilitatea reproducerii omului. Nici în spațiu și cu atât mai puțin pe o planetă străină.

Ce te-ar împiedica să faci copii pe Marte

Prima problemă care stă în calea reproducerii umane pe Marte ar fi gravitația, care diferă față de cea de pe Pământ – exercită doar 38% din forța atracție regăsită pe planeta noastră. Deși pare greu de crezut, gravitația are o contribuție esențială asupra modului în care se reproduc ființele vii de pe Pământ. Omul nu face excepție, dar încă nu știm exact cum se comportă mamiferele în condiții cu gravitație schimbată. Nu cele similare nouă, cel puțin.

Un alt factor care poate afecta reproducerea oamenilor pe Marte ar fi radiațiile cosmice. Ele se regăsesc și aici pe Pământ, dar sunt cu mult reduse datorită câmpului magnetic al planetei care ne protejează de tot ce e toxic și invizibil în spațiu.

Despre radiațiile cosmice știm că afectează ADN-ul uman, dar și al altor animale. Prin urmare, omul ar trebui să trăiască toată viața într-un costum special – să mănânce, să doarmă, să facă sex purtând acel costum (la duș, deja ar fi o altă problemă). Dacă radiațiile afectează ADN-ul părinților, implicit, ar avea de suferit și fetusul care se formează în interiorul mamei.

Ar trebui să acordăm mai multă atenție sistemului nostru biologic aflat în relație cu mediul extrem de ostil vieții din spațiu și de pe Marte, în locul tehnologiei care ne va ajuta să supraviețuim. Ce se întâmplă în cazul în care acele tehnologii cedează?

NASA studiază aspectele biologice în relație cu spațiul de decenii, dar nu s-au aflat informații clare. Sigur, au fost trimise în spațiu mai multe specii de animale, preponderent rozătoare de laborator, pești, salamandre.

Reproducerea în spațiu a fost studiată în special pe șoareci, dar și la ei reacțiile diferă în funcție de subspecie.

În general, peștii și insectele nu prea sunt afectate de factorii mai sus menționați. Mamiferele în schimb, sunt mai sensibile, iar actul sexual presupune unele “pretenții”, mai ales la om. Și, da, în acele condiții, plăcerea va fi ultimul lucru la care te-ai putea concentra.