Demers extraordinar în medicină: bebeluși operați înainte să se nască

Demers extraordinar în medicină: bebeluși operați înainte să se nască

Pentru prima dată în Marea Britanie, doi bebeluși au primit o intervenție chirurgicală în timp ce erau încă în pântecul mamei.

Operațiile au fost efectuate la nivelul coloanei vertebrale, în timp ce bebelușii erau în uter, pentru a trata un defect care poartă numele de spină bifidă. Anterior, mamele trebuiau să călătorească în străinătate pentru această procedură.

Anii de cercetare arată beneficiile efectuării intervenției chirurgicale înainte de naștere, astfel medicii din Marea Britanie au decis că merită să-și asume riscurile.

O echipă de 30 de persoane au efectuat două operații de 90 de minute la Spitalul Universitar din Londra, reparând o mică deschidere în coloana vertebrală a bebelușilor aflați încă în pântec.

După cum ziceam, procedura nu este lipsită de riscuri, care pot afecta atât mama, cât și copilul. Deși acest tip de intervenție chirurgicală a fost efectuată în numeroase alte țări, inclusiv în Statele Unite și Australia, medicii din Marea Britanie au fost puțin mai rezervați.

Spina bifidă este o afecțiune în care dezvoltarea oaselor și membranelor coloanei vertebrale este incompletă. De obicei, persoanele care au boala prezintă o expunere a măduvei spinării, în partea inferioară a spatelui.

Aproximativ una din 1.000 de nașteri din Marea Britanie prezintă un defect ca spina bifida, despre care specialiștii cred că ar avea legături genetice și care este, de asemenea, asociată cu un aport scăzut de acid folic. Cea mai gravă formă a defectului, numită mielomeningocel, poate duce la dificultăți de mers, dar și posibile probleme de învățare.

Anna David, șeful chirurgiei de la Colegiul Universitar din Londra a declarat că este fantastic că intervenția a avut loc, deoarece femeile nu mai trebuie să călătorească în alte țări pentru a-și opera copiii.

În trecut, chirurgii ar fi închis coloana vertebrală expusă, odată ce copilul era născut și suficient de puternic pentru a fi supus unei proceduri medicale invazive.

Citește și: